duminică, 21 noiembrie 2010

Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu

... sau poporul, văzut prin ochii lui. Tocmai m-am întors de la film. Povestea măririi şi a decăderii lui Ceauşescu e tulburătoare. Ar putea fi o lecţie pentru toţi cei care ne conduc. Aş face o vizionare la Cotroceni...
Documentarul e lung, are trei ore, dar cred că regizorul Andrei Ujică l-a făcut intenţionat. Eu aşa l-am simţit. Ca pe un cuţit pe care îl învârţi într-o rană. Din câte am căutat azi pe net, filmul mai rulează doar la Mall Cotroceni.

13 comentarii:

  1. VEZI CA TI-A DEPASIT CIRCUMFERINTA FILMULETUL ASTA DRAGA SIMONA !!! EXECUTA PASII URMATORI CA SA POTI INCADRA ORICE FILMULET IN PAGINA : DESIGN>TEMPLATE DESIGNER>LAYOUT>ADJUST WIDTH>MARESTI ENTIRE BLOG LA 1000 PX SI....VOILA!

    RăspundețiȘtergere
  2. mdaaaa... istoria are nevoie sa fie povestita. si in germania se arata la tv saptamanal, pe diferite posturi (mai mereu aceleasi) filme cu si despre hitler. buni, rai, cum au fost, fac parte din istorie. si, nu trebuie sa uitam, chiar daca ulterior lumea ii contesta, in acele vremuri, tot lumea a fost cea care credea in ei. nimeni nu se poate autopropulsa atat de sus fara aportul celor de mai jos, in speta, poporul.
    asta este, el a fost "hitler-ul" nostru! atunci, in ochii multora a fost un eraou. pentru unii, si azi.

    RăspundețiȘtergere
  3. ce trist ca nu e la cinematografe in toata tara, sunt in Cluj si nu-l pot vedea desi abia astept

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu am vazut filmul dar adevarul e ca nu am nici cea mai mica curiozitate de al vedea – de ce (?) …pentru ca face parte din istoria noastra prea recenta sa zic asa ... din cea traita de noi iar din scurta prezentare pe care ai postat-o am vazut doar opulenta prostilor in timp ce noi priveam la rafturile goale si asteptam cu bucurie sa se coaca o banana pe calorifer  Imi aduce aminte de vremurile “romantice” in care se lua curentul (dar sa fereasca dumnezeu sa te fi apucat romantismul caci vremea decreteilor trecuse...) si stateam pe frig in case ... sau cum bunica se trezea la 5 dimineata ca sa mearga sa stea la coada dupa 1 litru de lapte diluat cu apa ca eu sa pot creste ...sa devin soim al patriei fara viitor ... si pionier facut dupa criterii bine alese ... dar azi ma bucur ca nu am fost nici soim in haine portocalii albastre si nici pionier cu epoleti si multe stele ...

    Da e o parte a istoriei noastre pe care cei nascuti dupa ‘89 nu prea o cunosc din pacate, o generatie care priveste azi totul cu o seninatate si cu mai putin bun simt, care ar trebui sa constienizeze ca aceasta normalitate de azi nu e de la sine si sa o respecte ca atare ba mai mult sa simta ca e si de datoria lor sa contribuie ca aceasta stare sa persevereze !

    Imi aduc aminte Dec ‘89 la Timisoara cand se dadea ceai cu lamaie la Palace din mana in mana fara ca cineva sa se bage in fata sau sa imbranceasca, cand pe strazi se striga vrem saloane si nu bastoane si cand lumea din Piata isi indrepta privirea catre Catedrala spunand “Tata-l nostru” fara a tine cont de etnie si religie doar de dorinta de libertate ce in momentele respective a fost realizabila prin unitatate (ceea ce azi din pacate nu se mai regaseste nici macar exprimata prin simt civic)

    Conceptul ca nu suntem buni, ca cei buni au plecat samd e dispretuitor in primul rand fata de noi insine si neadevarat caci mai sunt si aici oameni care tin cu incapatanare sa privesca spre un altfel de viitor si care sau cam saturat sa tot auda teoria conform bunicii au fost generatie de sacrificiu, parintii ne spuneau si ei ca sunt generatie de sacrificiu si ce vrem sa le spunem noi copiilor nostri – ca suntem generatie de sacrificiu si sa plece (?) – e ca si in reclama cu viitorul suna bine ...dar nu merci ! Ba da cu placere ... caci vorbesc limba lui Goethe, am invatat engleza si franceza la scoala si nu mai cred ca tot ceea ce zboara se manaca sau ca in alta parte curge laptele si mierea ...dar mai cred ca e timpul ca noi sa facem sa ne fie bine aici acasa caci vorba aia omul sfinteste locul!

    In istoria Romaniei a fost o mare doamna care a stiut sa caracterizeze si sa evidentieze frumos tresaturile neamului, care a promovat taranul ce isi lucra cu drag pamantul, arta si cultura si care si-a purtat cu mandrie portul - era Regina Maria ... o alta fila din istoria pe care nu o prea (re)/cunoastem ...Ar cam fi momentul sa ne promovam valoriile si nu non valoriile purtand-ule in spate ca pe niste calorii ce ne ingreuneaza pasii transformandu-ne in timp in niste frustrati pentru ca nu putem pasii inainte din cauza greutatii  cautand mereu si mereu o alta scuza.

    Nu am facut si nu voi face politica dar ma intereseaza istoria ...cred ca e de bun simt si de datoria noastra sa o cunoastem, sa o aceptam si sa o relatam asa cum a fost ea in intregime, din toate punctele de vedere si sub toate aspectele ei pentru a ne elibera de fantomele trecutului fara tupeu si nesimtire ci cu luciditate .

    Istoria Romaniei nu a inceput si nici nu s-a terminat cu Ceausescu si cred ca ar cam fi momentul ca la 20 de ani de la caderea comunismului sa ne depasim temerile, sa trecem peste ceea ce a fost si sa pasim inainte caci nimeni nu sta sa ne astepte : e pur si muove !

    RăspundețiȘtergere
  5. Comunismul cu toate relele lui avea o miscare discreta, reflexa, de bun simt iar ordinea publica era sfanta.
    Nu imi pare rau de vremurile apuse insa neocomunismul de care suntem vinovati in prezent este fructul pervers al ignorantei iar daca am pune asemnea filme la Cotroceni, nu cred ca am arata lucruri inspaimantatoare, ci doar lucruri desuete.

    RăspundețiȘtergere
  6. Cu tot respectul dl.Ciortea dar nu vad ce are de a face sfanta ordine publica cu comunismul - sa imi fie cu iertare dar si azi sunt mult prea multi cei ce vegheaza la "ordinea publica" ... doar NOI NU ... nici macar din bun simt!
    Nu am nevoie ca cineva sa ma vegheze ca sa nu arunc o hartie pe jos pentru ca in primul rand nu o fac datorita educatiei, a bunului simt si a respectului fata de mine, fata de ceilalti si fata de mediul inconjurator si nu pentru ca as avea vreo teama sa o arunc pe jos caci ma vede "nenea" de la ordinea publica ... dar nu imi e teama de rusinea mea!

    RăspundețiȘtergere
  7. Am aruncat si eu privirea la trailer. Am vazut imagini inedite. La prima ocazia am sa-l vizionez. Cred ca este important sa avem acest tip de documentar. Sa stim de unde am aterizat ca sa avem incotro sa decolam. Personal, inante de 89 faceam parte dintre "romanticii" ce visau la lumina lumanarilor si eram inscris la sportul national: cozile la paine pe la 5 dimineata (nu am avut bunica langa mine ca Adriana). Lumea vazuta prin ochii unui dictator poate fi tulburatoare datorita procesului de umanizare a monstruozitatii fara a scuza inescuzabilul. Nu-ti vine sa crezi, cu respiratia taiata si privirea hipnotizata, realizezi ca si monstrul poate avea sentimente umane. In acelasi timp este atat de sfasietor prin constrastul dintre paradisul dictatorului si mizeria populatiei.
    PS: Simona cred ca la Cotroceni le-ar trebui vizionari cu lectii despre tinut coloana dreapta.

    RăspundețiȘtergere
  8. Un film special.
    De mentionat ca mai ruleaza si la Noul Cinematograf la Regizorului Roman, la Muzeul Taranului Roman.
    http://www.ncrr.ro/program.htm

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna Simona, cred ca ma mai stii, eu sunt cameraman in Antena 3 si am si eu u blog www.costin-comba.blogspot.com si vroiam sa te rog, daca vrei sa treci si blogul meu in lista ta de link-uri catre alte bloguri (blogroll-ul tau). iti multumesc si imi cer scuze pentru deranj.

    RăspundețiȘtergere
  10. buna simona vreau sa ati zic ca esti o scumpa de femeie si ca te urmaresc in fiecare zi.Te pupik dulcik.robert... calafat dolj

    RăspundețiȘtergere
  11. mihaela mihai - de-ai fi tu salcie la mal si inca cateva voci... cam tot ce-a lasat epoca ceausestilor.

    RăspundețiȘtergere