luni, 18 octombrie 2010

N-AM TIMP!

Trăim pe fugă, mâncăm pe fugă, iubim pe fugă, dormim pe fugă. Între dimineaţă şi seară, e sprintul. Ne trezim că trec anotimpurile peste noi. Apropos, e toamnă de mult... Anii fug si ei. Ne ardem viaţa în birouri rigide, în zgomotul tastelor şi al aparatelor de aer conditionat, închişi în calculatoare, despre care ne amăgim că ne-ar fi ferestre spre lume.
Visăm pe google, rîdem pe facebook, ne dăm întalnire pe mess. Ne trăim iubirile în sms-uri şi ne amăgim c-am fi fericiţi. Ne culcăm cu ştiri şi talk-showuri, ne trezim la fel, cu iluzia cunoaşterii. Ii sunam pe cei dragi în grabă, poate din automatism, ca apoi să-i repezim, aruncându-le în faţă arogantul “N-am timp!”.
Discuţii, telefoane, nervi, resemnare, evadare. Evadare? Alergăm în sprint spre vacanţă. O săptămână, două… Pauză de respiraţie. Niciodată detaşare, însă. Chiar aşa, când ţi-ai închis ultima dată telefonul? Si apoi… o luăm de la capăt, mai înverşunat. Crispaţi, hulpavi, avizi de viteză. Până la următoarea pauză. Şi tot aşa. Roboţi rigizi, prizonieri în propriile vieţi. De parcă dacă ne-am opri, am pierde TRENUL.
Cărăm dupa noi -povară grea – glodul prejudecăţilor. Gândim… cu viteza gândului. Pierdem esenţa, caci niciodată N-AVEM TIMP.
Citim titluri, dar uităm poveştile.
Ca sa faci parte din lumea asta, trebuie să ţii pasul cu ea. Ăsta e preţul pe care-l plătim cu toţii.
Uneori, simt nevoia să-mi cer timpul înapoi. Dar… N-AM TIMP sa fac asta. Trebuie sa fug, acum. Undeva, cineva ar putea să mă lase în urmă...

PS. Şterge-ţi lacrimile, copile, şi mergi mai departe...

30 de comentarii:

  1. Foarte frumos si adevarat scris, Simona.
    Uite, o clipa de pastrat:
    http://www.youtube.com/watch?v=f0UzV2Q6HKU
    Iti amintesti?...
    O seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ne multumim cu faptul ca vedem ZILNIC la televizor :X

    RăspundețiȘtergere
  3. se spune ca in viata avem timp pentru toate, insa ironia vietii o simti atunci cand constati ca viata trece pe langa tine si adevaratele lucruri, cele care cu adevarat iti bucura sufletul, au trecut pe langa tine si tu..pentru ca esti foarte ocupata cu toate nici macar nu le-ai privit..
    se mai spune ca in viata exista 3 lucruri ireversibile> cuvantul rostit, timpul pierdut si ocazia ratata!
    un echilibru trebuie sa existe acolo undeva, totul e sa il descoperim:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte adevarat! Mai stiti cum arata cerul ziua? Soarele? Muntele? Un foc de tabara? Padurea? O plimbare pe poteci? O floare de camp proaspat culeasa? O carte tiparita pe hartie? Un zambet?
    Trebuie sa ne facem timp pentru toate astea. Ele ne dau energie pt o noua runda in lumea asta atat de grabita.

    RăspundețiȘtergere
  5. Tot ce ai spus este perfect adevarat. Si, in plus, uneori ne necajim, fara sa vrem, si parintii spunandu-le ca N-AVEM TIMP! Iar ei, stiindu-ne ca "fugim" prin lumea asta, pentru a ne castiga existenta, ne mai iarta o data si inca o data si tot asa ...

    RăspundețiȘtergere
  6. In sfarsit ceva profund...

    Ceva plin de substanta care ne arata cum ne pierdem uneori in valtoarea "tehnologiei".

    Din pacate, am cam uitat sa traim!:)

    Pentru modul tau de a gandii, iti multumesc Simona!

    RăspundețiȘtergere
  7. Doamne,Simona, cata dreptate ai... :((((((

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu imi inchid telefonu de la o vreme doar noaptea...si atat :)) Si asta o fac doar pt ca am niste prieteni buni care vor sa verifice daca dorm la 3 dimineatza :(((

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu trebuie sa generalizam !
    Viata m-a invatat sa nu fac nimic pe fuga si atunci cand fac ceva sa fac doar acel lucru, sa pun trup si suflet in ceea ce fac atunci. Numai asa totul poate sa iasa foarte bine :)
    Cand eram mic cineva m-a invatat: "nu alerga sa faci bani... ca mai tarziu sa-i cheltui la doctor"
    Viata e prea frumoasa ca sa nu o traim !

    RăspundețiȘtergere
  10. Numai să vrei..., iar timpul va sta în loc...

    RăspundețiȘtergere
  11. In ziua de azi, intr-o lume nebuna in care fiecare dintre noi alearga catre destinatii doar de sine stiute pentru a supravietui uitam tot mai mult ca ceea ce conteaza cu adevarat este ceea ce ne bucura sufletul, ceea ce privim cand ridicam ochii, emotia pe care o traim atunci cand descoperim frumosul exprimat sub orice forma si in orice culoare !
    Timpul nu l-am masurat niciodata in zile, ore sau minute deoarece azi el pare a fi mai comprimat ca niciodata (azi e Luni - maine e Vineri si apoi un respiro dupa care reintram in repetie :) ... ci in momente, in clipe in care cautam sa oprim acest timp in loc pentru a savura minunea de a fi, de a trai ... chiar daca si in graba :) caci acum e momentul si daca nu acum atunci cand (?)mai incolo cand timpul a trecut :) - uneori atunci poate fi prea tarziu !
    Si defapt totul se rezuma la felul in care ne punem prioritatiile, in alegerile pe care le facem si in ceea ce vrem de la viata - care e doar una si de noi tine sa o traim asa cum fiecare dintre noi considera ca merita traita la un moment dat! Cel putin teoretic caci cu practica e mai greu :)
    O zi faina :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Partea buna a lucrurilor este ca totusi poti sa opresti graba asta spunand *gata,stop*in timp ce altii nu pot sa/si permita luxul asta pentru ca depind de altii,depind de D/zeu sau de unele lucruri.Unii se lupta cu boli grele zi de zi,oameni pentru care viata este un lux si tare si/ar dori probabil sa traiasca precum noi ceilalti prinsi in tehnologie.Altii,traiesc clipa fara sa fie angrenati in obligatii.In orice tabara am fi unii sau altii avem obligatia sa ne iubim aproapele,sa traim demni fiecare clipa de fericire sau tristete si sa ne gandim ca se poate si mai rau.Mai mult toti suntem inzestrati cu liberul albitru.Noi decidem daca,continuam sau nu.

    RăspundețiȘtergere
  13. timpul este al tau ,daca il vrei il ai, nu trebuie sa-l ceri nici unei persoane.Dar poate vrei sa cauti un motiv pentru a te justifica,nu toti au uitat esenta. POTI SPUNE STOP sau PAUZA oricind(poti oricind sa inchizi telefonul,calculatorul,televizorul sa pierzi trenul sau autobuzul ca oricum vine altul mai tarziu ) nu STIU CITI mai sunt adeptii IDEII: TIMPUL INSEMNA BANI, pentru ca nu BANII ADUC FERICIREA decat bunastarea (intretine ideea 'de fara grija' dar si bunastarea are PRETUL EI). sunt persoane care de abia pe la jumatatea vietii isi dau seama ca ...altceva conteaza in final... si atunci ,da, incearca sa pacalesca timpul pentru a recupera dar fiecare prin metodele sale (esenta).
    PS. poti fi si invingator si invins in acelasi timp ,dar nu trebuie sa uiti cum ai(ati) spus tu (d-vs)ESENTA.

    RăspundețiȘtergere
  14. imi place blogul, pentru ceva sare si piper intra pe http://pegas-motorizat.blogspot.com/ - Ne amuzam ca nu-i impozabil!

    RăspundețiȘtergere
  15. Foarte interesant si adevarat! Simona, ma bucur ca am ocazia sa scriu pe blogul tau pentru ca te-am remarcat mai demult la televizor si mi-am zis..uite o femeie frumoasa si echilibrata care nu este o vedeta ieftina ca multe alte vedete care sunt implicate in tot felul de scandaluri prostesti! Chiar te respect si urmaresc noua ta emisiune atunci cand am timp! Imi plac foarte mult pantofii pe care ii porti la emisiune:)..in plus esti si moldoveanca de-a mea!

    RăspundețiȘtergere
  16. Va mai amintiti de :"Unde esti copilarie, cu padurea ta cu tot?"
    Iti dau dreptate in ce ai scris dar nu total pentru ca simt ca si noi trebuie sa facem ceva pentru ca rushu asta sa nu fie prea mare si sa ne mai oprim din el...caci de noi depinde sa ne mai uitam inauntrul nostru si sa ne indreptam catre spirit, chiar daca aparent zi de zi ne muncim si ne luptam cu monstrii civilizatiei moderne..

    RăspundețiȘtergere
  17. foarte frumos...reflecta starea mea de azi...

    RăspundețiȘtergere
  18. Simona, ti-am citit toate postarile de pe acest blog . Ai un stil interesant de a-ti expune gandurile si ideile. Imi plac si replicile pe care le dai celor care se cred critici . Tine-o tot asa...caci atitudinea face diferentza !!

    RăspundețiȘtergere
  19. draga Simona, iti citesc blogul cu drag si ma regasesc in el de fiecare data! Despre timp, sau mai bine zis -despre lipsa lui, scriu si eu mereu, dar ...ce folos? Mi-e dor de copilarie, de momentele in care stateam culcata pe iarba, ridicam ochii spre cer, in vacanta la bunici, si mi se parea ca daca ridic si mana, il pot atinge. Mi-e dor de momentele in care susurul unei ape curgatoare si frunzele fosnind in copac aveau cu adevarat rezonanta, si contau mai mult decat zornaitul cheilor de la masina. Dar da, Simona, asa este...usor, usor, ne pierdem spiritul, pierdem lupta cu timpul, dar pentru cei ca noi, nascuti undeva pana in 1990 - copilul din noi este acolo, undeva. Doar trebuie trezit din cand in cand. Mentinut, daca vrei. Altfel, va pieri, uitand sa tina timpul in palmele-i marunte... se va pierde defintiv in tot ce inseamna cotidian: tehnologie, informatie... pacat ...observ zilnic oameni care si-au pierdut "copilul" tocmai din cauza acestui "n-am timp". Ca si tine insa, tare mi-as mai cere timpul inapoi...dar n-am timp sa fac asta!:(

    RăspundețiȘtergere
  20. De cind eram un pusti am alergat dupa bani,prin toate Europa si nu am facut nicidecum lucruri cu care sa ma pot mandrii,si aveam mereu convingerea ca atunci cind o sa fac bani o sa fiu fericit,eram doar un copil visator,dar am si reusit sa fac acei multi bani.Intorcindu-ma acasa dupa 2 ani,singura femeie pe care am iubit-o cu adevarat era bolnava de cancer si am aflat doar cind am ajuns.a mai trait 3 saptamani....deabia atunci mi-am dat seama cu adevarat ca EI,tocmai EI banii m-au tinut departe de fericire.
    Ti-am scris 5 sau 6 comentarii si asi vrea sa iti mai pot scrie citeva dar...NU AM TIMP !!

    RăspundețiȘtergere
  21. Dacă nu avem timp, ne facem timp :)

    RăspundețiȘtergere
  22. Da, neschimbata. Tocmai ti-am trimis un gand pe facebook. Uite ca de asta nu am reusit sa sterg contul de acolo. Sa iti pot trimite un mesaj. Esti asa cum te-am simtit acum multi ani de zile, mergand spre tara florii de crin. Fara sa te cunosc. Un moment autentic. Andrei

    RăspundețiȘtergere
  23. ma amuza sa vad cum se repeta istoria in toate ... :)

    Este simplu , atunci cand nu iubesti, simti acut trecerea timpului, simti golul vietii...

    Iubirea , aceea profunda, imuabila, care te face sa zabesti cand te trezesti inaintea iubitei si o saruti dorindu-ti sa nu se trezeasca imediat ca sa mai ai timp sa ii mangai parul, sa o saruti pe frunte , te face sa privesti timpul ca un simplu dcor existential, o alta dimensiune adaugata spatiului, de care iei nota traindu-ti sentimentul puternic despre care e vorba ...

    RăspundețiȘtergere
  24. nu incetez sa ma amuz cum istoria se repeta iar oamenii se mira inocent de ceea ce li se pare drama generatiei lor ...:)

    senzatia de lipsa a timpului este in fapt expresia dramei unei existente in afara iubirii, este senzatia acuta a golului vietii fara telul legitim ...

    Exista un remediu teoretic atat de simplu si banal, accesibil de multe ori multor marginali ai societatii sianume iubirea profunda, imuabila ; aceea care te face sa te bucuri ca te-ai trezit dimineata mai devreme decat iubita, ca sa o poti saruta, dorindu-ti sa nu se trezeasca pentru a putea sa te mai poti juca cu parul ei pana cand sarutul pe fruntea ei ova trezi in sfarsit si o vei lua in brate , muscandu-o usor de gat provocandu-i un tipat usor ...:)

    Timpul atunci cand iubesti este o simpla coordonata, adaugata celor spatiale, un decor existential al sentimentului ccare iti umple tot sufletul si care te implineste ...

    Este simplu, ai nevoei sa iubesti si mai ales sa fii iubita ...

    RăspundețiȘtergere
  25. In mod curent, cu certitune si fara de tagada, avem timp....
    Avem timp sa asteptam autobuze ce ne duc 2 statii, avem timp sa asteptam zeci de minute pentru a scuti cateva sute de pasi. Ne infatisam ca pragmatici cand, de fapt, cel mai inselator partener de afaceri al nostru, suntem chiar noi insine...Insa, avem mereu timp sa il ascultam si sa avem incredere in el.
    Avem timp. Avem timp sa privim seriale si reluari. Avem timp sa privim sute de episoade plasmuite despre vietilor altora. In timpul aceasta oare n-am putea depana macar zece episoade, macar un scurt metraj din viata noastra? Avem timp sa ne imaginam ca traim prin si la televizor, sa ne informam de ceea ce au facut americanii, azi, ieri, ce vor face maine... Si totusi, nu avem timp sa ne sunam prietenii, zilnic, sa-i intrebam ce au facut azi, ieri... maine..
    Avem timp si totusi ne ingramadim, taiem calea, ne rastim unii la altii, claxonam. Totdeauna e mai usor sa intri in fatza, pentru a castiga timp - acelasi timp ravnit si de altii. Oare acel timp nu s-ar fi putut imparti politicos, in felii, ca un mare tort? Ar fi ajuns poate la toata lumea. Avem timp intotdeauna sa fim pusi pe hartza si totusi, suntem prea grabiti pentru a ne antrena cat mai temeinic in a fi sensibili. Nu avem timp pentru sentimentalisme!
    Avem timp sa idolatrizam, sa cerem autografe, sa ne minunam de cei norocosi in viata. Avem timp sa cautam informatii si barfe despre vietile lor dar, cand am avut ultima data timp sa vorbim deschis si complet cu cel de langa noi? I-am cerut vreodata un autograf?
    Avem atat de mult timp incat trebuie sa folosim agende, sa ne notam intalniri, sa punem biletzele pe monitoare, sa nu uitam felul in care incercam sa ni-l impartim pe tot. Timpul ne este mereu ca o guma de mestecat. Orice activitate are savoare la inceput, pe urma, ramane doar mestecatul...
    Avem timp sa ne plictisim si sa pierdem timpul. Putem spune ca nu avem nimic de facut, putem sa nu ne gasim nicio ocupatie. Ne pensionam prea repede de copilarie si ne angajam prea devreme la batranete. "Cartea noastra de .... viata/munca" ramane insa totdeauna cu prea putine inscrisuri. Si totusi, ne facem timp sa ne plictisim...
    Avem timp sa invatzam continuu, sa spunem ca intreaga viata e o lectie. Si totusi, cu greu ne facem timp sa-i invatzam pe cei din jur, real, ceva. Viata, e ca o meserie: se fura, nu se invatza?
    Avem timp sa vorbim. Am inventat telefoane, care ne dau minute si ore gratuite. Primim ore gratis! Poate apoi chiar zile, luni, ani! Avem timp sa vorbim non-stop si totusi, nu avem niciodata timp sa privim in ochi si sa ascultam.. Avem timp sa muncim, 8-10-12 ore pe zi. Avem timp sa infaptuim pentru altii, avem atat de mult timp incat ni-l vindem altora pentru hartii sau pentru sume nevazute, pe carduri. Avem timp sa muncim o zi intreaga si sa cheltuim totul in cateva minute. Si cu toate acestea radem de chinezii prost platiti..
    Avem timp sa dormim, sa visam, avem timp sa ne panicam, sa ne stresam sau sa fim stresati. Avem timp sa fugim toata ziua dintr-o parte intr-alta dar, nu gasim vreme pentru un scurt jogging, pentru propriul nostru mecanism viu. Stim, e "o alta mentalitate, un stil de viata care nu ne reprezinta". Noi doar avem ceva timp si cautam tot timpul sa ne facem si mai mult timp...Cand de fapt, tot timpul este chiar in fatza noastra....
    Avem timp; privim ceasul...Nu mai avem timp, deja suntem in intarziere!

    RăspundețiȘtergere
  26. Pe langa faptul ca te aprob..as adauga ca ai talent de scriitor...cuvintele tale creaza impresia de deadline, viteza expunerii se intensifica odata cu ideile pe care le transmiti..mesajul-lipsa timpului- e in concordanta cu felul tau de a-l exprima.Ma intreb daca a fost involuntar sau ai lucrat sa obtii efectul. Mi-ar placea sa citesc o carte scrisa de tine..(tot copil de litere sunt si eu) Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  27. foarte bine spus, TRUE!!!
    ne grăbim mereu undeva, uitînd să ne trăim viața :(

    RăspundețiȘtergere
  28. Asta asa e ...N-avem timp!... tu ai spus-o apropae cam ca pe o poezie ... am uitat ceva sa simtim viata care si asa e scurta ... imi place tot ce ai zis si iti dau dreptate ;)

    RăspundețiȘtergere