marți, 9 iunie 2009

Istanbul. Despre arome, sunete, culori

Orasul asta e mai viu ca oricare altul. Are miros, are sunetul strazii(e suficent sa inchid ochii si aud istanbulul) si, mai ales, are gust.
Istanbulul miroase! Si cred ca mirosul il face atat de viu si de intim. Peste fript, porumb fiert, copt, crud, piper, oregano, busuioc, sute de condimente frumos colorate si aranjate in standuri, alune prajite si castane care pocnesc proaspete pe foc. Pepene verde si galben, ceai negru, narghilea. Rahat, simplu, de trandafiri, cu nuci si migdale, sarailii, nuga. Kebab, fripturi si iar peste, mult peste. Iti vine sa mananci intruna, Istanbulul iti face pofta de tot si de toate!
Si cum sunt toate! Colorate, de-ti fura ochii. Ambalate, impachetate sau imprastiate. Munti de condimente in Spice Bazar, de-ti vine sa le iei acasa, desi stii ca n-o sa-ti foloseasca... Dar le cumperi, ca nu poti altfel! Turcul s-ar vinde si pe el, la o adica. Si daca nu te prosteste pe fata, tot te prosteste, dar macar pleci cu impresia ca ai facut afacerea vietii tale!
Si apoi, sunetul strazii. Zumzet, strigate, tramvaie, claxoane, vapoare, incantatii, toate le auzi in Istanbul. Si parca acolo nu te deranjeaza nici mizeria strazii, munti de gunoaie, ramase in urma zilei.
Ma gandesc acum la pestele pe care l-am mancat pe malul Bosforului. Prajit acolo, pe loc, si aruncat intr-o juma' de paine, despicata in doua, cu multa ceapa si lamaie. Mi s-a parut atunci cel mai bun peste din lume! N-a mai contat ca mi s-a facut rau, apoi. Totusi, doua portii...
Si mai e si Topkapi cu toata "iataganeria" sultanilor si cu cel mai mare diamant pe care l-am vazut in ultimii 31 de ani.
Sunt doar cateva motive pentru care Istanbul este cel mai viu oras in care am trait doua zile din viata mea. Si mai vreau!

Un comentariu:

  1. Esti invitata mea, oricand ai timp si vrei sa mergi! Nu te gandi la prosti ! Fara obligati !
    Sa vezi partea Asiatica (Anatolia) din Istanbul, sa traversazi Bosforul, sa te plimbi cu iahtul de la Marea Neagra la Marea Mediterana. Istanbulul e orasul in care Dumnezeu parca, a despartit oamenii in doua parti.
    Bucataria turceasca e una dintre cele mai bune si gustoase din lume, dupa parerea mea iar, turci sunt niste oameni care au mult respect fata de omul de langa el si cu frica lui Alah in suflet.

    RăspundețiȘtergere