vineri, 23 octombrie 2009

Dragoste in timpul liber

Tocmai am vazut Amintiri din Epoca de Aur, partea a doua. Mi-a placut parca mai mult decat prima parte. Am plecat de acolo induiosata, iar la cea de-a treia legenda, mi-au dat lacrimile. La final, regizorul Cristian Mungiu a spus ca filmul asta nu este despre comunism, este despre cum era, cand eram noi mici. Si asa e!
Si ai tai adunau sticle si borcane, pe care le duceau, apoi, la ghiseul de colectare. Si tu te spalai cu sampon Urzica. Nici tu n-aveai apa calda si fierbeai oale cu apa, pe aragaz. Iar Dacia aia... cate sacrificii n-au facut ai tai ca s-o aiba...
Ai sunat vreodata de la un ghiseu PTTR? O doamna de la centrala iti facea legatura de la un pupitru fascinant, cu multe fire si butoane, si mergeai in cabina ca sa vorbesti acasa, cu mama. Mi s-a intamplat de sute de ori, in vacantele mele la bunici, la tara...
Si ai tai se dadeau peste cap, numai sa-ti puna pe masa ceva bun. Mi-aduc aminte ca tata isi facuse o pila la Bufetul Partidului... Asa mai aveam noi pulpe de pui proaspete sau pastrama. Nu mancau ei, imi dadeau mie, pentru ca tata nu putea sa aduca mult acasa... Iar mama imi facea pachetel in fiecare zi, pentru scoala, si-mi strecura cate o feliuta de pastrama intre doua bucati de paine. Si eu aruncam pachetul la caini... N-am sa uit niciodata ziua in care a aflat mama ce faceam eu... Si cum mi-a batut obrazul, cu voce amara... Mi-a spus ca ei nici macar nu gusta, ca sa-mi ajunga mie! Si eu...
Vezi tu, filmul asta te face sa nu uiti.
E impresionant, pentru ca totul este atat de real! E despre iubire, tandrete, supravietuire.
Un film despre noi, cei de-atunci.

PS. Amintiri din Epoca de Aur(partea a doua) e in cinematografe.
PPS. Off-topic. Maine o sa scriu ceva despre un om pe care-l cheama Theodor Paleologu. Daca nu-l stiti, n-ati pierdut nimic.

12 comentarii:

  1. Simona..ai dreptate..da ..amintiri pe care nu le vom uita.
    Si eu imi amintesc cu nostalgie acei ani,asemenea si mie mama imi facea pachetelul, eu dadeam la catei si tot asa...
    Dar..si asa..uite ca mai frumoasa parca era atunci copilaria,..nu stiu ..parca noi o traiam din plin,stiam sa ne jucam, sa ne distram..ma uit cu tristete la copiii de azi..pe strada mea si nu numai..aproape ca nu mai sunt copii sau daca sunt..parca nici nu mai stiu sa joace..
    Despre film nu l-am vazut..dar chiar m-ai facut curioasa.
    multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nicole, nu mai avem noi ochi de copii cand ne uitam la ei:) eu sunt convinsa ca si ei isi vor aminti cu aceeasi nostalgie. Sigur, n-or sa povesteasta despre cum jucau elasticul in fata blocului, ci despre discutii pe h5 sau pe mess... dar astea sunt amintirile lor, asta e copilaria lor!

    RăspundețiȘtergere
  3. Dap...aici da...ai dreptate.
    Eu asta am vrut sa zic, nu mai vad copii jucand frunza, imi amintesc cum ai mei nu se intelegeau cu mine cand jucam "frunza",nu ma interesa cum sunt imbracata,ca imi pot rupe pantalonii cand ne trageam,ma interesa doar ca echipa mea sa castige, rareori vara mai aud strigandu-se "Tara tara vrem ostasi", "Ratele si vanatorii",foarte rar mai vad un copil jucandu-se la propriu.. ..dar in schimb pe mess sau hi5,da ..ai dreptate..tot mai multi...asa este.

    RăspundețiȘtergere
  4. Simona, nu trisezi? :)
    Tu ai prins ceva din Epoca? Nu erai cam mica?
    Mi-a placut cum scrii. Iar Kiki Mungiu sunt sigur ca a reusit sa faca ceva fain. De abia astept sa vad.
    Seara frumoasa

    RăspundețiȘtergere
  5. florin, aveam 12 ani la revolutie. Suficient cat sa-mi amintesc si sa nu uit:)

    RăspundețiȘtergere
  6. La multi ani.. :)
    Am fost primul anul asta!! Pana pe 31 :) Nu dadeam anii.
    Frumos

    RăspundețiȘtergere
  7. Am sunat si eu de la PTTR, cu taxa inversa din Costinesti si le ziceam alor mei sa-mi mai trimita bani. :)))

    RăspundețiȘtergere
  8. Domnule ,,anonim" pe 31 este ziua DIVEI(22 de ani nu simo :) :-* )...
    Simo scrii ffffffff frumos...FELICITARI...
    Si o intrebare care sper sa nu deranjeze...cand e lansarea noului album?...Aaaa si nu uita ,,domnule anonim" pe 31 DIVA da de baut :-p

    RăspundețiȘtergere
  9. Flori-fete-filme-sau-băieţi
    Melodii sau cântăreţi?!

    RăspundețiȘtergere
  10. Oooo. Nu stiam. Cate ... primaveri? pai... daca e de baut ... ma bag in fata.
    "La Multi Ani!" Simona (daca e adevarat) si ... sa nu te imbeti prea tare, ca poate apari la stirile de la ora 13, sau 16.

    RăspundețiȘtergere