luni, 19 octombrie 2009

Gura de oxigen

Sunt fericita cand calatoresc. Anul asta, am cunoscut doua orase minunate: Ierusalim si Istanbul. Primul e coplesitor, emotionant pana la lacrimi. Al doilea e cel mai viu loc in care am fost vreodata.
Am chef de duca... Mi-am dat seama ca am nevoie de iesirile astea ca de o gura de oxigen. Si daca stai bine sa te gandesti, tragand linie, asta e cel mai mare castig al nostru. De 20 de ani, iesim in lume. Ca sa vedem, sa comparam si, de ce nu, sa alegem.
Se apropie vacanta de iarna. Voi pleca in Austria, la schi. Cineva ma intreba, zilele trecute, de ce nu merg aici, pe Valea Prahovei. Nu, nu sunt fite! In primul rand, e mai ieftin in Austria. Sa schiezi sapte zile in St. Anton costa cam cat trei zile la Sinaia. La noi, totul e mai scump: cazare, cartelele pentru transportul pe cablu, masa... Muntii nostri sunt minunati, iubesc Sinaia, iar Valea Dorului e un loc aparte. Daca ai fost acolo, stii ce spun! Iar primavara, schiul in Valea Dorului nu se compara cu nimic! Dar... din pacate, muntele e folosit la zece la suta din capacitatea sa. In Austria, sunt sute de partii, cat vezi cu ochii. La noi, le numeri pe degetele unei maini.
Goana dupa castiguri e mult prea mare. Dar doar pentru castigurile unora... Uite un exemplu. Daca iei telegondola din Sinaia ca sa ajungi la 1.400, platesti un tichet. De la 1.400, e musai sa urci in telecabina sau in telescaun ca sa ajungi in Vale. Adica o alta cartela! Doua firme din acelasi oras(Primaria si Teleferic) nu au reusit sa se inteleaga, in asa fel incat sa aiba un skipass comun. Toata lumea ar fi avut de castigat... Dar nu, nu s-a putut! Si cand te gandesti ca, dincolo, s-au inteles ele doua tari... Asa ca de ce sa merg aici? Ca sa stau la coada? Sa schiez pe trei partii, intr-o aglomeratie ca pe Magheru?
Visez de pe-acum la vacanta mea la schi, intr-un loc alb cat vezi cu ochii, cu oameni frumosi si civilizati. Iar pana atunci, astept zapada si mirosul de ger...

12 comentarii:

  1. ...cuvintele unui om frumos , ale unei Domnite .

    RăspundețiȘtergere
  2. Aceste ganduri de vacanta ne tin ,,in viata ''. Cu ele reusim sa trecem peste mizeriile si nedreptatile zilnice, peste marlania si incertitudinea de zi cu zi. Ne facem planuri de vacanta, uneori le materializam, ne incarcam bateriile si..ne intoarcem. Am observat ca atunci cand sunt plecat, redevin altul, sunt mai senin, mai luminos, mai impacat. Cum ajung in tara, redevin iritat, scarbit si deziluzionat..

    RăspundețiȘtergere
  3. ... din pacate pana la vacanta de iarna mai sunt cam 2 luni...timp suficient sa cautam si poate sa si gasim aspectele pozitive de la noi din tara.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ai perfecta dreptate. Sa te gandesti si la mine cand vei schia in Austria ca eu nici anul asta nu voi merge. Raman la schiatul in week-end. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna.
    vis-a-vis de Valea Prahovei, iti dau dreptate, dar din pacate mai sunt multe locuri in tara unde ne putem bucura de partii, doar ca nu prea se stie despre ele. Am mai auzit de una pe la Vatra Dornei, in Petrosani, etc...in schimb toti ne asfixiem la 2000, Azuga si Predeal. Poate ar trebui inceputa o campanie de popularizare, sau poate nu campanie neaparat, cat prezentarea mai pe larg a ceea ce avem in tara. Eu tot in Austria merg, mereu ma duc, din aceleasi considerente ca si tine, dar nu pot sa plec week-end de week-end.
    Toate bune..fulgii sa se-adune!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Sunt o mie de locuri frumoase in tara asta! Nu de locuri ducem lipsa, Bogdan! Problema e cu cei care ar trebui sa faca ceva ca turistii sa se simta bine si aici! Sa nu se simta furati!
    Andreea, o sa ma gandesc:)
    Dan, mergem pe Valea Prahovei pentru ca e cel mai aproape! E o destinatie strict de weekend! Daca as fi stat undeva in Maramures, m-as fi dus la Cavnic. Pentru cei din Moldova, exista Vatra Dornei...

    RăspundețiȘtergere
  7. Probabil ca in cateva saptamani va fi vreme de schiat. Sambata ninsese putin la munte.

    RăspundețiȘtergere
  8. Din pacate este adevarat ce zici tu aici... Nu mai vorbesc de preturile pentru inchiriat de echipamente, de monitori samd..
    Si sa schiezi pe doua partii cu totul. Asa stim noi sa facem turism..
    Dar ce imi place enorm cand urmaresc blogul tau aici sau pe facebook este sa vad ca oamenii astai, unii, sunt chiar indragostiti de tine :)
    Nu ca nu i-as intelege dar ma distreaza teribil limbajul lor..
    Zi frumoasa

    RăspundețiȘtergere
  9. Te invidiez ca ai reusit sa vezi Istanbulul!!! De cand ma stiu e visul meu orasul asta! Sper sa ajung odata acolo ... ce frumos :x Si ai dreptate cu copmaratia asta, intre noi si alte tari. Avem o tara frumoasa... dar degeaba.

    RăspundețiȘtergere
  10. iubesc Romania de cate ori am ocazia vizitez diverse locuri.am in plan acum sa ma duc in vatra dornei. anul trecut de revelion am fost in busteni cu un grup de prieteni....scump si servicii de 2 bani, sincer am fost fff dezamagita. anul asta de revelion ne ducem in bulgaria la mai putin de jumatate de pret fata de cat am platit pt busteni si conditiile par mult mai bune. bulgarii se promoveaza mult mai bine. momentan locuiesc in anglia si am avut surpriza neplacuta sa vad ca toate agentiile de turism promoveaza tarile din sud-estul europei mai putin romania. trist

    RăspundețiȘtergere
  11. Simona, pentru dorul de ducă (pe care-l am și eu!) îți recomand ofertele de tip city break ale agențiilor de turism. Sunt multe, variate, nu costă mult și 3-4 zile iei o gură de oxigen în altă lume. Noi am început să facem asta de câțiva ani. O dată la 3-4 luni, dăm o fugă printr-o destinație europeană. Spre exemplu, acum două săptămâni am fost la Paris și Bruxelles. Te întorci mai tonic, obosit (fizic) dar odihnit (psihic) și ți se pare că trece mai ușor vremea până la concediu :D

    RăspundețiȘtergere
  12. Si eu vreau in St. Anton. N-am fost niciodata, dar dupa ce am luat Austria la puricat si am intrebat in stanga si in dreapta, mi-a fost recomandata si am ales St. Anton. Abia astept!

    RăspundețiȘtergere