luni, 2 noiembrie 2009

12 ani si 2 luni

Atat aveam in decembrie '89. Iar amintirile de atunci sunt inca vii. Ascultam azi, la radio, Un copac cu flori, un cantec din copilaria mea. Precum madeleina lui Proust, refrenul asta mi-a declansat nostalgii. Si m-am gandit la brandurile de atunci. Brandurile copilariei mele...
Shogun. E, oare, cineva dintre parintii vostri, care sa n-aiba cartea asta in biblioteca? Ma-ndoiesc... A fost best-sellerul anilor '80. Stiu ca se vindea pe sub mana. Ba chiar a generat si o cantec formidabil, interpretat, la Divertis, de Ioan Gyuri Pascu. Balada Shogunului:
Sunteeem fete samuraieee, lalalalalala
Nu va luaaati dupa straieeee, lalalalala,
Nu-i matase naturalaaa, la
C-o murit viermii in scoala, lalalalaaa....
Brifcor. Mama, mama... cea mai tare bautura! Un fake de suc de portocale, cu gust puternic de medicamente. Era o sticla mica, doar asa imi amintesc, si o eticheta colorata. Recunosc. La mare, vara, in vacanta, tradam Brifcorul cu minunatul Pepsi... Bautura zeilor!
Cravata si snurul de comandant. Am fost pionier patru ani. Si comandant de detasament. Da, stiu, eram putin tocilara...
Racheta Alba. Filmul pe care televiziunea il difuza cel mai des. E din '84 si imi aduc aminte de melodia de pe generic:
Racheta alba, pamant printre steleeee,
Copilarieee visaaaand...
Crevetii. Cand intrai in Alimentara, vrafuri de cutii tronau exclusivist pe rafturi. Imagineaza-ti creveti, cat vezi cu ochii. Mi-era greata de ei. Ai mei nu prea cumparau. Erau ca niste chipsuri uscate, pe care daca le puneai in tigaia cu ulei incins, se umflau ca un burete... Erau greoi si sarati.
Sifoanele din sticla. Niste borcane groase si mari, cam ca alea in care se pun muraturile, si pe care le umpleam la Sifonarie. Invariabil, imi cumparam si un pahar de sifon, pe care-l beam acolo, la tejghea...
Angela Similea si Carmen Radulescu. De fapt, doua cantece pe care noi, fetele, le interpretam cu patos, pe o scena imaginara, in fata blocului:
Ce-aaaas fi foooost daca n-ai fi existaaat,
Ce-aaaar fi foooost viata meaaaa....
Si
Poaaateee stii mai bine decat mine,
Ce noroc ti se cuvine,
Pentru simplul fapt ca totusi te iubesc...
Daniela Silivas. Stiu, Nadia e suprema. Dar am cunoscut-o pe Nadia din povestile alor mei. Eu am tremurat pentru Daniela... Si cand ne jucam de-a gimnastele si faceam podul pe o patura in iarba, jucam rolul Danielei Silivas.

Astea sa fi fost toate? Nu cred... Tu ce-ti amintesti?

31 de comentarii:

  1. Sincer chiar imi lipseste inghetata aia la hartie, ambalat exact ca untul.
    As vrea sa ies pe balcon, sau sa vin de la munca si sa-i vad pe cei mici jucand ratele si vanatorii sau sopron.
    Nu uit nici acum si aveam doar 6 anisori la Revolutie, cand de Craciun aduceau banane la gostat, niste "bastoane" verzi, pe care le punea mama pe sifonier sa se coaca si ptr ca nu mai aveam rabdare pana de Craciun le mancam pe toate, asa necoapte.
    Sincer chiar nu stiu daca sa ma intristez, sa ma sperii, sau sa zambesc gandindu-ma ca am ajuns sa ma gandesc la epoca Ceausescu.

    RăspundețiȘtergere
  2. ...Sa nu uitam de practica agricola pe care o faceam la inceputul anului scolar. Intrucat avem aceeasi varsta nu cred ca ai scapat de aceste clipe "fericite" din copilarie.

    RăspundețiȘtergere
  3. in decembrie '89 aveam 7 luni.

    tot in '89 am fost infectat , prin spitale.
    Vezi? desi nu am trait in comunism , astazi il simt pana in ultima celula.

    RăspundețiȘtergere
  4. 14 ani si cateva zile
    Eu imi amintesc de sucul Quik, un fel de cola, de Dunarene si Sireturi (locuiam la Galati), de sifoanele din sticla cu plasa deasupra si de sifoanele facute la combinat(Sidex) din inox.
    Imi amintesc de bomboanele amandine, invelite in cacao.
    Imi amintesc ca mergeam duminica cu 10 lei la film, unde plateam 5 lei pe bilet si cu restul mancam o Boema si beam o citronada(de la un dozator din plastic).
    Apropos de film, am vazut Zorro cu Alain Delon de 6 ori intr-o saptamana.
    Filmele indiene de la care ieseam ascunzandu-ne ochii rosii de plans, la "Micul lustrangiu", "O floare si doi gradinari", etc.
    Eu "ma dadeam" la bara, dar eram Ecaterina Szabo iar daca nu reuseam sa ocup "postul"asta...Simona Pauca.
    Ca jucam "Flori, fete sau baieti, melodii sau cantareti", "Cate oua are baba", "Noua pietre", "Cartonasele".
    Ca atunci cand se oprea lumina ne urcam pe topogan si cei mari ne spuneau bancuri de groaza.
    Ca la ora 19, ne strigau parintii ca a inceput "MIhaela".
    Imi amintesc de Gopo...
    Imi amintesc de Viorica Bucur si de emisiunea despre desene animate pe care o prezenta.
    Imi amintesc de "Declaratie de dragoste" si "liceenii".
    Imi amintesc ca aveam oracol cu poze decupate din almanahul "Cinema" si reviste ca "Femeia" si "Cinema".
    Dar cate nu-mi amintesc!!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Bravo Diva,o arzi pe nostalgii,eu aveam 10 anisori in ~89 si imi aduca aminte ca mi-a zis mama sa nu ma indepartez prea tare de casa ca cica vin ungurii peste noi :)))))si aveam super televizor Cromatic,adica nu stiu de la ce s-a luat dar oricum daca vrei ceva special de pe atunci iti recomand un site unde eu mi-am regasit copilaria...

    www.latrecut.ro

    vorbim dupa ce dai click...

    RăspundețiȘtergere
  6. 2 ani si 2 luni, deci din pacate nu-mi amintesc mai nimic,da' zau ca-mi face mare placere sa citesc aici despre " a fost odata ca niciodata.."!:)

    RăspundețiȘtergere
  7. incredibil... cate amintiri! ce nostalgii...
    am uitat de ziarul Scanteia, revista Pif, cavitul, guma bubble, Ciresarii, povestea de seara, cu tanti Ludmila, genericul de la Tezaur Folcloric... ala cu fata si calul..., merceria din spatele blocului...

    RăspundețiȘtergere
  8. Ce frumoase amintiri..Simo!!!
    Continui si eu cu:
    - Guma Turbo si vestitele surprize..
    - Ne bucuram de delicioasele mentosane..
    - Diapozitivele cu povesti le traiam de parca as fi fost in acea atmosfera.
    - Sucul la Tec sau Cico..ne mai bucura atat pe langa clasicul Brifcor.
    - Inghetata Polar ....
    .si multe alte amintiri de neuitat...

    Daca imi amintesc revin..;)

    RăspundețiȘtergere
  9. cineva amintea pe facebook despre inghetata aia, in ambalaj de hartie, ca untul... era de vanilie si de fistic:)

    RăspundețiȘtergere
  10. Ce fruumooooooos...io aveam 4 ani in decembrie `89, nu imi amintesc eu prea multe...dar stiu d gumele turbo...de la care si in ziua d azi mai am colectia d masini pe undeva puse la pastrat intr-o carte...

    RăspundețiȘtergere
  11. Eu imi amintesc revolutia, stiu ca ma uitam la televizor si nu intelegeam de ce se trage si era agitatie la mine in oras si am vazut cand trecea un tab pe strada unde locuiam eu. Din fericire eu stau intr-un oras relativ mic si revolutia nu s-a simtit aproape deloc, am vazut doar tabul ala.

    RăspundețiȘtergere
  12. In decemebrie'89, aveam 10 ani si 4 luni, am o groaza de amintiri frumoase din per aceea. Am scris despre asta, pe blog, in postul "Copiii mari ai vremurilor vechi" - http://criadi.wordpress.com/2009/06/02/copiii-mari-ai-vremurilor-vechi/

    RăspundețiȘtergere
  13. In decembrie '89 aveam 14 ani si vreo 2-3 luni, urma sa ma faca utecist, dar n-am mai apucat. Eram un mare filatelist, pastrez si acum clasorul cu timbre. Pana la guma turbo era guma tip tip sau tip top cu un nene cu palariutza, ochelari si nasul mare. Si gumele baltazar care se gaseau ceva mai greu. Si evident era fitza ciocolata chinezeasca aia cu ambalaj rosu si un fagure desenat pe ea. Sa nu mai zic de tenisii de Dragasani. Mai era iaurtul ala in borcanele mici cu capace din hartie poleita. Bun iaurt!

    RăspundețiȘtergere
  14. Mai Simonel, ce faci tu din noi. Nostalgicii epocii de ...aoleo! Ce amintiri speciale ale vremii gasim in cutia cu maimutze?
    Pai cum sa uitam de feliile de paine neagra cu untura si sare... Excelente! Ce n-as da azi a mai maninc o felie de intermediara!
    Apoi noptile in care ne luau meseriasii curentul si citeam Ciresarii sau Winettou sub cearceaf, la lanterna!
    Capsulele de sifon, din care jumatate erau rasuflate si in loc sa fac sifon, faceam un fel de apa minerala rasuflata!
    Cenaclul Flacara si Poezia Muzicii Tinere!
    Ceaiurile sau bairamurile unde stateai tot week-end-ul: adica de sambata seara ( ca se invata si sambata) pina duminica la prinz, dupa care... cadeai lat, iar luni o luai de la capat!
    Bancurile politice spuse pe la colturi, uneori spre disperarea parintilor care vedeau securisti si in cosul de rufe din baie...
    Setul de rulade cu creme diferite (5 lei - 4 buc)...
    bomboanele cubaneze - bomboanele fara baneze...
    bananele verzi care se coceau pe dulap sau soba, depinde unde stateai...
    Pepsi luat de la Gostat...
    Nesul primit "spaga" sau "cadou special", alaturi de pachetul de BT...
    Serile in care "se dadea video" acasa la cite unul mai procopsit care avea ruda vreun sofer de tir sau vreun smecher de smecher in partid...
    Televizoarele Elcrom, Cromatic sau Telecolor care strangeau microbistii innebuniti sa vada finala color...
    CEC-urile la purtator
    Inscrierile la Dacie ( costa rabla cit un apartament si mai asteptai si un an sau doi, sa poti avea onoarea sa-ti dai cei 70.000 de lei starnsi din greu)
    Duminica in care circulai cu propria-ti masina sau nu... dupa cum numarul tau se termina intr-o cifra fara sot sau cu sot
    Tigarile: Kruja, DS, Alberia, Ligueros, Upman sau Cismigiu, Tomis, Timis, Bucegi si eternul si fascinantul Carpati (ala de Timisoara era la mare cautare)

    Si taoate astea numai in citeva minute. Mi-e si frica sa ma mai gandesc! ))))

    RăspundețiȘtergere
  15. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  16. Am vazut la un matinal, la tv, o prezentare de carte...acum cateva luni. Era un fel de enciclopedie a produselor din regimul comunist si parca si de dupa 89'(cele care mai ramasesera). Nu i-am retinut titlul, din pacate. O sa le dau un telefon celor de la matinal, poate mai stiu ei :)

    RăspundețiȘtergere
  17. mi-e imposibil sa controlez toti frustratii sa comenteze aici.
    o sa introduc moderarea.

    RăspundețiȘtergere
  18. Aveam 11 ani jumate la Revolutie si asteptam cu cea mai mare bucurie ca mama sa-mi aduca pe lume surioara/fratiorul mult dorit (pe atunci nici vorba de ecografe care sa "citeasca" sexul copilului, si in nici un caz intr-un foarte mic orasel de provincie). Tatei ii era teama ca nu cumva mama sa se sperie prea tare si sa se nasca bebe cu 2 luni mai devreme...
    Deci, imi amintesc, culmea, cu mare drag de: "Parculetul Copiilor" care se facea in fiecare an de sarbatorile de iarna in parcul orasenesc, unde se vindeau jucariile chinezesti, pentru care iesea omor de fiecare data (doamne, a prins mama odata un ursulet panda cu o ramura de bambus in bot, care facea tumbe!!! si un chinezoi pe o bicicleta care mergea), magazinele Lumea Copiilor si Big-ul cu "postere" mari care atarnau din tavan, care faceau reclama la tot felul de conserve, ciocolata Steluta care era delicioasa, cartela de paine (se dadea o paine pentru fiecare mebru al familiei si cateodata mai minteam ca suntem 4 in loc de 3...), Televizorul alb-negru Diamant si pick-up-ul cu "placi" Electrecord ale Romicai Puceanu si Gabi Lunca dar aveam un disc si cu Elvis, tigarile Snagov si BT pe care i le cumparam tatei de la Tutungerie, magazinul Arniciul de la care luam etamina pentru lucrul manual de la scoala, pe care faceam "musculite", culesul de struguri in practica si culesul de frunze de dud pentru scarbosii viermi de matase, defilarile de ziua "peaiubitului nostru tovaras", intonarea imnului patriotic "trei culori cunosc pe lume/amintind de-un brav popor",cravata de soim al patriei si pionier de care eram asa de mandra, elasticele alea de par cu niste bilute din plastic la capete carora eu le ziceam ritzipitze, Telejurnalul cu nenea ala chelios, MIRA, si....luatul luminii in fiecare seara....stateam la lumina lumanarii si faceam umbre chinezesti sau ne prindea pe afara la joaca si cand "o dadeau" toti copiii izbucneam intr-un strigat de bucurie si scandam "a venit lumina, a venit lumina!". Dupa care a venit Revolutia si...democratia (careia vecinele mele mai in varsta ii ziceau mai in gluma mai in serios, "democracia" ca isi aratau cracii toate femeile la tv :). Si au venit pantofii Gregorio Rizo si bomboanele Jelibon si Bonibon, si adudasii cu sireturi fosforescente, penarele chinezesti, magazinele second-hand, treningul din fas sifonat Sergio Tachini si doamne, cate si cate altele pe care le doream si nu le puteam avea!

    RăspundețiȘtergere
  19. Ce inseamna comunism pentru mine?
    Un regim mai rau decat democratia

    RăspundețiȘtergere
  20. din cate imi amintesc eu, tezaur folcloric e de dupa 89. poate ma insel. in fine. eu ascult muzica din vremea aceea cu mare placere si azi. e alegerea ta faza cu moderarea. asa poti sa iti pastrezi curat blogul.

    RăspundețiȘtergere
  21. Buna Simo...scrii foarte frumos...imi pare rau ca te supara toti ,,cocalarii"...Din pacate yo nu imi amintesc multe lucruri din acea perioada...insa din cate am inteles de la parintii mei uneori era bine,alteori rau...Iti doresc sa ai o dupa amiaz frumoasa,si o seara deasemenea...

    RăspundețiȘtergere
  22. dennis tezaur folcloric este dinainte de '89...daca nu ma insel de prin 70 sau ceva asemanator...de cand era doamna marioara murarescu tanara...si acum are o varsta..desi nu pare

    RăspundețiȘtergere
  23. deodorant Impulse si Fa verde
    Pufarin
    incaltamintea Otter
    soundul de Maiak si Kashtan
    uniformele albastre de PTAP
    + tricourile fără sutien...

    RăspundețiȘtergere
  24. Am foarte multe amintiri din vremea aia, ma regasesc in toate cele de mai sus...Pana la urma si asta inseamna o generatie, avem aceleasi amintiri,nostalgii....
    Eu nu regret comunismul,nu cred ca despre asta e vorba aici, regret o viata, un ritm de viata-viata-avea rost, stabilitate financiara, sociala... stabilitate si mai ales Speranta si povestea ca poate intr-o zi cand ne facem mari o sa fie bine...

    RăspundețiȘtergere
  25. "mi-e imposibil sa controlez toti frustratii sa comenteze aici.
    o sa introduc moderarea"
    vad ca tu lasi decat sa se scrie decat ce vrei tu sau e vreun ordin de la dan voiculescu?

    RăspundețiȘtergere
  26. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  27. Mie imi placea sucul de 1 leu. Acela de la ap[rozar, in sticla de o jumatate de litru. Atat de mult mi-a placut, incat acum il cumpar din Bulgaria, caci au bulgarii ceva care seamana tare.
    Mi-au mai placut batoanele, care mergeau cu orice.
    Si mi-a placut mult ca pe vremea aceea, romanii aveau preocupari mai domestice, erau prieteni adevarati si aveau timp pentru prietenia lor.

    RăspundețiȘtergere
  28. ptr anonim"intr un alt comentariu ti am sp yo ceva dar nustu daca mai stii...tu duci lipsa de bun simt si resprect fatza de persoanele de pe acest blog...si cum ai sp u ca aici nu prea intalnesti bun simt...eu nu cred asa ceva...pana sa intri tu si sa lasi asemenea comentarii toti isi spuneau parerile pro si contra,insa nu foloseau cuvinte jignitoare...insa tu nu ai aflat ce inseamna bunul simt si resprectu sa ca mai bine gaseste ti alta ocupatie si nu mai intra sa i jignesti pe ceilalti...pt ca nu i cunosti tu asa de bine incat sa ti permiti sa i jignesti...
    Cat despre Gaby si Simo nu ar trebui sa i bage in seama pe toti ,,cocalarii",expemplu fiind cel caruia i am scris mai sus...

    RăspundețiȘtergere
  29. daaaa,inghetata aia se numea,,POLAR",mama,mama,ce-i mai sugeam hartia dupa ce se termina pretiosul continut

    RăspundețiȘtergere
  30. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  31. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere