marți, 3 noiembrie 2009

1990. Libertatea mea

N-am inteles, atunci, de ce mama nu m-a lasat sa vad spectacolul executiei, din noaptea de Craciun. Si n-am inteles nici de ce, dupa filmul cu pricina, in casa n-a mai vorbit nimeni.
Dar a doua zi, pentru prima data in viata mea, am privit colindatorii si slujba, la televizorul vechi, alb-negru. Si asta m-a bulversat. Pentru prima data, un preot le vorbea romanilor, altfel decat din bisericile inghetate... A venit, apoi, un ins slabut, cu plete carunte, care canta la chitara o ruga. Vino Doamne... Era Valeriu Sterian.
Eram in clasa a VI a. Pentru noi, libertatea a insemnat o vacanta prelungita. Adica si mai multa joaca. De aici, amintirile se amesteca si-si pierd reperele temporale. Stiu ca-n anul ala, primul an al libertatii noastre, am mancat multe portocale si halci intregi de pastrama de pui. Am si acum in minte pulpele alea imense, americane. Molfaiam, innebuniti, guma Turbo. Cate doua, trei in gura. Si colectionam surprize cu fotbalisti. Pe care i-am vazut, in vara aia, la primul Campionat Mondial, transmis si la noi, in direct: Coppa del Mondo, Italia, '90! Si un imn, pe care, de fiecare data cand il ascult, imi dau lacrimile...

14 comentarii:

  1. mda.. eu abea ma nasteam prin 90 ;)) imi dai si mie mail-ul tau Simona?

    RăspundețiȘtergere
  2. Grozave randurila tale si refac cu mare maiestrie peisajul postrevolutionar ce l-am trait si eu cu maxima intensitate....

    RăspundețiȘtergere
  3. ...ooo da...foarte inspirat momentul cu imnul...cata bucurie in sufletul un copil de 10 ani jumate,indragostit de fotbal...stiam toti jucatori....da...da ...da ...magnifica melodia !

    RăspundețiȘtergere
  4. simona, cu asta ai dat gata barbatii.

    RăspundețiȘtergere
  5. nu ai vrea sa postezi mai multe poze cu tine?
    esti f. frumoasa,tine-o tot asa;urmaresc toate stirile de la antena 1 de la ora 13;

    RăspundețiȘtergere
  6. Simona eu aveam 6 ani, insa tin minte toata perioada asta, eu spre deosebire de tine am urmarit executia Ceausestilor, si ma uitam la TV pentru a auzi ultimele noutati...

    Despre Cuppa del Mondo stiu multe, si de imn si de fotbalisti, insa ai uitat sa mentionezi de bidonul de cola de pe vremea aceea care era lung, avea fundul negru si era inscriptionat cu un afis pe care era mentionata Cuppa del Mondo:)) Ce vremuri...Frumos!

    RăspundețiȘtergere
  7. Simona, imi aduc aminte si acum de acel Campionat Mondial din '90, aveam 13ani.Echipa Romaniei a fost la inaltime atunci,batusem echipa Argentinei, Columbiei... pacat ca acum nu am reusit calificarea si la cel de la anul din Africa.

    RăspundețiȘtergere
  8. te mai fute vlad? vad ca-ti place sa o sugi

    RăspundețiȘtergere
  9. Anonim...ma minunez cati frustrati sunt pe lumea asta!
    Dar nu pentru asta am intrat aici. Ci ca sa spun ca parca povestea ta, Simona, este putin exagerata. Am 49 de ani si am colindat in toata copilaria mea, preotul a venit cu botezul mereu si nu imi amintesc, sincer, ca opresiunea sa fi fost chiar in halul in care se povesteste azi. Nu stiu de ce eu nu pot condamna vremurile acelea, le consider o etapa si inca una buna. M-am simtit confortabil si in regimul acela si in acesta si m-am dezvoltat in functie de...oferta. Nu m-am plictisit nici pe vremurile acelea si nici acum, si ma bucur ca am reusit sa traiesc destui ani si in epoca socialista.

    RăspundețiȘtergere
  10. Superba melodie. Si articolul e scris asa... din suflet.
    Ma bucur ca am descoperit blogul tau care imi place mult.

    RăspundețiȘtergere
  11. EU IN 1990 ERAM IN CLASA A-V-A,SI TIN MINTE CA DUPA CE S-A DIFUZAT EXECUTIA CELOR 2,AU DAT UN FILM ROMANESC,PARCA "RINGUL"CU SERGIU NICOLAESCU!CAT DESPRE GUMA TURBO SI SURPRIZE CU FOTBALISTI,SI EU AM STRNS!:)SI MAI TIN MINTE CA PRIN IANUARIE A FOST UN MITING(PRIN IANUARIE),TATA CARE A FOST CU COLEGII DE LA SERVICIU(LUCRA LA "AUTOBUZUL" M-A VAZUT PE STRAZI,IAR ACASA M-A LUAT LA BATAIE!!

    RăspundețiȘtergere
  12. Stiu ca ati postat asta de mai bine de juma de an, dar melodia si mai ales ideea postarii sunt geniale. Aveam 10 ani, eram copil, fericit si fara griji.Frumos, si mai era aia cu adidas torsion, se misca natural... si crapa lateral:))Numai bine

    RăspundețiȘtergere