joi, 26 noiembrie 2009

Mon amour

Nu stiu de unde e afinitatea mea cu Franta. Stiu doar ca iubesc tot ce e legat de tara asta. Limba, locuri, oameni. Prima oara, am mers in '94. Aveam 15 ani. Era un jumelage intre liceul meu si o scoala de langa Rouen, in Normandie. Atunci aveam sa vad, pentru prima data, Parisul. O zi. Atat. Era primavara, inainte de Pastele catolic. Stiu doar ca ploua si ca orasul mi-a intrat in suflet ireversibil. M-am intors, apoi, prin '96, pentru o saptamana. Am avut timp sa-l respir, sa-l adulmec. Apoi, am mai trecut pe-acolo, de vreo doua ori. Si inca o saptamana, in primavara. M-am intors in Paris, ca la un barbat pe care o sa-l iubesc toata viata, chiar daca stiu ca nu e al meu... Cam asa e orasul asta pentru mine. Sunt fericita acolo. Libera, departe de tot ce-ar putea sa ma tulbure. Ca si cum el ar putea sa ma scape de toate. Am mers pe jos, pana la epuizare, mereu panicata ca ar putea sa-mi scape ceva. M-am ratacit, in matele lui. Mi-am pierdut capul, pe strazile lui. M-a surprins de o mie de ori. M-a emotionat pana la lacrimi. M-a rasfatat cu o cafea, in fiecare dimineata, pe colina Montmartre. Am flirtat pe strazile lui. Am zambit fara motiv. M-a plimbat prin locuri, pe care nici nu m-am mai obosit sa le mai caut pe o harta... Le stiam deja. Parca de-o viata. Imi purta el pasii... Cum ar fi putut sa mi se intample ceva, acolo?

Am cunoscut-o, azi, pe Fanny Ardant, celebra actrita franceza. Mi-a spus ca n-ar putea vreodata sa se mute din Paris, oricat i-ar fi placut, de pilda, Italia... O inteleg perfect. Cum poti pleca din orasul acela minunat, cand el te-a prins in mrejele lui? Si cum sa te saturi de el?

Mi-ar placea sa traiesc la Paris. Acolo as fi fericita...


20 de comentarii:

  1. filmul ăsta îl văd eu când mă gândesc la andaluzia:-)

    RăspundețiȘtergere
  2. Este normal sa te indragostesti de Paris ca doar nu e ca Bucuresti.Acolo sunt toate puse bine la locul lor.Francezii au o alta mentalitate iar orasele lor sunt bine organizate.La noi e un haos total,cum sa ne placa¿.Pacat de Romania,daca ar fi avut-o strainii poate era cea mai frumoasa,dar cum e pe mainile noastre si noua cum ne place mult sa furam iata cum a ajuns!

    RăspundețiȘtergere
  3. Io-s indragostita iremediabil de Bucuresti, asa cum e el; si mi-e vesnic dor de el. In Paris am fost o singura data, mi-a placut tare mult, am promis ca o sa ma intorc si o sa ma tin de promisiune. Dar n-o sa detroneze Bucurestiul:). Subiectivisme...:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Mi-am retrain prin postul tau toate sentimentele ce le-am trait in vara asta colindand pentru prima data strazile Parisului! Am avut un sentiment ciudat in primele zile, cand ma plimbam tinandu-mi rasuflarea ca nu cumva sa deranjez pe cineva cu prezenta mea, atat de fermecat parea totul, ca apoi sa am sentimentul ca orasul acela m-i se cuvine din simplul fapt ca m-am indragostit iremediabil de el!
    Cu siguranta voi repeta experienta prin martie...

    RăspundețiȘtergere
  5. Frumos spus. In Paris e un parc minunat, mai putin cunoscut.Se numeste Parc Floral de Paris, situat langa Chateux de Viencennes, la capatul metroului 1.

    RăspundețiȘtergere
  6. asa este,Simona,Parisul,Londra,Amsterdam,Barcelona etc sunt locuri pline de farmec iar daca esti si in buna companie totul ti se pare perfect,am fost in toate aceste orase si in altele,insa locul in care ma simt cel mai"EU",locul la care ma intorc ca la o femeie care mi-a facut viata imposibila dar`pe care am iubit-o nebuneste,este tara in care am invatat sa fiu om,sa iubesc,sa respect,sa fiu sensibil,cateodata prea sensibil,sa apreciez oamenii si sa-i iubesc ,locul in care este mama mea si tatal meu,Craciunul,colindele,fetele zambitoare si bune,ROMANIA,si mi-e drag si acum tot ce imi aminteste de-acasa,iar cand te privesc pe tine regret ca nu m-am nascut poet.

    RăspundețiȘtergere
  7. Simonica,vezi istoria Frantei,vezi stilul de viata,bucataria ,vinurile,litoralul francez,vezi pictori,muzicieni,vezi arhitectura,vezi dpdv geografic deschideriile Frantei,Mont Blanc sau Riviera franceza,zona Champagne,zona Cognac sunt doar cateva dintr-o multidudine de oportunitatii.
    Aerul din Paris este mai sensibil,romantic si tandru pentru ca in Franta sunt toate la un loc,iar Parisul este cireasa cea dulce de pe tort cu "martipan" :)))

    RăspundețiȘtergere
  8. Ce mare grozava coincidenta! Ma gandeam sa scriu despre Parisul zilelor de sarbatoare-de iarna-, cand e absolut feeric, pt ca acolo am trait eu cea mai ..cea mai poveste!:)))

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu am fost in Paris anul trecut in octombrie.Este magnific, te acapareaza din prima clipa si nu-ti mai da drumul. Orasul respira si traieste zi si noapte.Are ceva purificator si un mister aparte. Da, si mie mi-ar placea sa traiesc in Paris..

    RăspundețiȘtergere
  10. citeste Adam si Eva de Liviu Rebreanu..poate acolo gasesti raspuns la intrebarile tale:)

    RăspundețiȘtergere
  11. Iti recomand Barcelona,un oras plin de istorie ,arhitecura , istorie, monumente , catedrale,etc.E ok Parisul , dar cred ca Barcelona e cel mai frumos oras din lume!
    Ciao!

    RăspundețiȘtergere
  12. chiar,caci bine zice Catalin,cand vii la Barcelona? Ma ofer sa-ti fiu ghid prin oras,o sa ai ce admira,iar daca iti place fotbalul,o sa fii invitata mea.

    RăspundețiȘtergere
  13. prespun, deci, ca ti-a placut filmul Paris, je t'aime! :)

    RăspundețiȘtergere
  14. numai în Paris poți fi fericită?

    RăspundețiȘtergere
  15. desigur ca nu numai acolo. era in acord cu starea pe care mi-o transmite orasul asta.

    RăspundețiȘtergere
  16. Parisul e Paris. Clujul e Cluj. Iar Bucureștiul ...

    RăspundețiȘtergere
  17. Vreau si eu in Franta, si daca e sa nu fie Parisul sau Nice, macar un orasel cu ziduri vechi si stradute pavate, case cu acoperisuri rosii, sa fie soaaare, mult soare. Si sa imi deschid o ciocolaterie sau o mica taraba sa vand carti postale :)).
    Parisul lui Amelie Poulain, presupun ca stii filmul, este foarte frumos.

    RăspundețiȘtergere
  18. Buna,Simona:) Ma bucur tare mult ca ti-am descoperit blogul.Mi-am adus aminte,cand am citit acest articol,ca in cls.a VI-a,ni s-a dat o tema la lb.franceza,in care ni se cerea sa descriem jurnalistul nostru preferat.Eu te-am descris pe tine:)Acum sunt in cls.XI-a si nu regret ca atunci te-am ales pe tine;si acum imi esti foarte draga.Referitor la Paris...Este cel mai frumos oras din lume,il ador!Unul din visele mele este sa il vizitez,mai ales Turnul Eiffel[am si ID-ul cu ..._tour_eiffel:))].Mi-am promis mie insami ca intr-o buna zi,o sa plec la Paris,iar daca se va intampla sa se iveasca vreo sansa sa raman acolo,nu voi ezita.

    RăspundețiȘtergere
  19. si eu mor de nerabdare sa ajung la Paris.. si nu numai, oriunde in Franta.. ador orice e legat de tara asta.. plus ca as face mii de fotografii acolo.. :))

    RăspundețiȘtergere