duminică, 7 martie 2010

Scrisoare catre mama...

Mi-e dor de tine acum. Mainile tale, care fac minuni, sunt calde si moi. Intotdeauna. Iti spun ca ma doare si tu doar iti asezi palma... si trece. Iar apoi ma saruti.
- Unde pupa mama trece!
Eu rad si m-asez cu capul in poala ta. Ma mangai si mi-e tare bine. Cand mangaie mama, parca si timpul se opreste in loc... Mana ta ma linisteste, ma vindeca si ma elibereaza de toate. As vrea sa fiu iar mica si sa ma mangaie mama... Sa refuz sa ma trezesc dimineata fara portia de rasfat. Sa ma spele ea, sa ma scoata din cada si sa-mi spuna ca-s un pestisor, sa-mi cante seara, inainte de culcare sau sa-mi citeasca nebuniile lui Habarnam. Si sa radem amandoua in hohote! Sa-mi faca cea mai gustoasa mancare din lume, cu mainile ei albe, calde, usoare: friganele moi, poale-n brau pufoase sau ostropel de pui. Mmm...
Uite, mama, daca inchid ochii, parca-ti simt palmele pe tample... Cea mai puternica forma de iubire, lasata de Dumnezeu pe pamant, este aceea a mamei, pentru pruncul ei. E singura iubire pe viata. Neconditionata de nimic, nestinsa, nealterata. Stii, mama, nu ti-am zis niciodata "te iubesc". Dar tu simti asta... Poate ca ar fi trebuit s-o spun, pana acum. Pentru ca nu te iubesc doar de 32 de ani, de cand m-ai adus tu pe lumea asta. Te iubesc de 60 de ani, atat cati ai tu! Nu intamplator tu esti mama mea si eu iti sunt fiica...N-am sa-ti uit niciodata privirea, de atunci cand am plecat de-acasa, in urma cu 8 ani. Stateai in prag, Tu, mai puternica, intotdeauna, dar cu atata durere in ochi... Stiu ca ai plans. Am plans si eu. Imi port, ca niste pietre de gat, toate despartirile de peste ani...
Daca as fi avut talent la scris, ti-as fi scris versuri. Le meriti... Daca as avut talent la pictat, ti-as fi desenat portrete. Le-ai fi meritat. Si ai fi un model pe cinste, chiar daca tu spui ca eu sunt varianta ta imbunatatita...
Ma simti asa cum n-o mai face nimeni. Dintr-un "alo" la telefon, dintr-o privire sau dintr-un "buna seara", spus de mine la televizor. N-am cum sa m-ascund.
Iti multumesc pentru tot. Pentru ca m-ai crescut frumos, in lumea asta, nu tocmai frumoasa. Pentru ca ma iubesti neconditionat. Pentru ca existi!

La multi ani, mami!

Simona

23 de comentarii:

  1. Mi se pare că nu este îndeajuns şi nici uşor să ne găsim cuvintele în asemenea situaţie. Personal mă gândesc la un gest încărcat de afectivitate şi mai puţin la adresarea verbală.

    RăspundețiȘtergere
  2. prea frumos....citind sigandindu-ma la mama mea...mi-au dat lacrimile....

    RăspundețiȘtergere
  3. Am tot intrebat prieteni de aceeasi varsta daca mai tin minte cartea cu Habarnam. Stii ca nu multi si-o mai amintesc? Ciudat, eu as reciti-o si acum, dar n-o mai gasesc :)
    Sper ca mama ta iti citeste constant blogul...
    Un 8 Martie plin de zambete!

    RăspundețiȘtergere
  4. La multi ani! pentru Ziua Femeii. Suntem de o varsta, insa e asa de lunga vremea de cand mama nu mi-a mai atins tampla... Ii simt insa prezenta in raze de soare, in umbre de nori, in stropii de ploaie, in adieri de vant...

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce mult semeni cu mama, acum:)
    Sa-ti traiasca si sa va bucurati de mult timp impreuna - pina la adinci batrineti, ca-n povesti.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ai scris foarte frumos...lacrimez!

    RăspundețiȘtergere
  7. M-am emotionat citind aceasta scrisoare, lacrimile deja imi coboara pe fata. Cate amintiri din copilaria fara griji imi revin acum in minte. Multumesc Simona pentru faptul ca ne-ai aratat si noua aceasta scrisoare.La multi ani mamicii tale! La multi ani tuturor MAMELOR!

    RăspundețiȘtergere
  8. 8 Martie este singura sărbătoare laică pe care o recunosc. Mă rog ar mai fi Floriile dar aceasta a fost adoptată de biserică şi a devenit sărbătoare religioasă cu toate că la origini este laică precreştină.
    Motivul pentru care respect 8 Martie este unul foarte prozaic, aş spune chiar pragmatic: în viaţă am fost un timid în relaţia cu fetele. Niciodată nu am avut tupeul să abordez o fată necunoscută, cum de asemenea niciodată nu am putut să fac să înţeleagă o fată cunoscută că îmi place de ea.
    Norocul meu cu 8 Martie. Puteam să-i fac fetei un cadou şi sub acest pretext să mă apropii de ea, să-i dau de gândit. Nu m-a ajutat niciodată, dar de asta m-am prins mult mai târziu şi m-am lăsat. Acum, ofer cadouri doar din egoism. Mă bucur de bucuria ei.
    Aş fi avut tendinţa să spun că intervenţia din această seară a Simonei e plină de clişee şi de falsuri. Dar cât de superficial aş fi fost!
    În satul din care provin eu femeile se cântă la înmormântări. Neştiind ce e în sufletul lor, îţi par ridicole. Aşa îmi păreau şi mie până când a murit tata, înainte de vreme. Eram atât de distrus încât doar când se cântau mătuşilor mele pe el îmi mai reveneam.
    Am ajuns la concluzia că niciodată nu trebuie să judeci omul după cum îşi manifestă sentimentele în scris, în artă, în plâns, în bucurie. De fapt, nu trebuie să judeci omul deloc. Doar Dumnezeu poate face asta şi în mod inevitabil o face până la urmă cu fiecare în parte.
    Dacă n-aş fi plecat puţin din ţară şi dacă m-aş cunoaşte cu dumneavoastră domnişoară Simona v-aş oferi un cadou. Am văzut aici nişte flori de-am ameţit, parcă aş fi fost femeie. Mă rog, nu v-aş oferi flori ci echivalentul lor în pantofi sau altceva pentru ca discursul meu din această seară să nu fie chiar atât de melodramatic.
    Să ne binecuvânteze Dumnezeu mamele şi pe fiicele lor deopotrivă.

    RăspundețiȘtergere
  9. Mama-i apa vie din nesecatele izvoare, cu cat o sorb cu atat imi e mai sete...

    RăspundețiȘtergere
  10. si te mai plangi ca nu ai talent la scris. :)felicitari! Si La Multi Ani! pentru azi.

    Da' tot am o intrebare: Acel dom' Radu e cumva la Liceul "Anghel Saligny" acum? Intreb doar informativ, nu vreau sa "scormonesc" nimic. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  11. Ascultaţi Tudor Gheorghe - Mama Coace Pâine.
    La mulţi ani! Este ziua femeii... :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  13. La Multi Ani de ziua femeii.....daca ai timp intra si la mine pe blog si poate o sa-ti placa si modul in care vad eu aceasta zi...

    RăspundețiȘtergere
  14. Foarte frumos, Simona.
    Desi textul de mai sus iti apartine, da-mi voie sa-mi revendic trairile sufletesti ce reies din acesta. O mama ramane tot o mama, pentru majoritatea oamenilor si indiferent de modalitatea prin care ne aratam afectiunea, toti o iubim la fel, asa cum vad ca si tu iti iubesti mama.

    Da-mi voie pe aceasta cale si ii urez un sincer "La Multi Ani" mamei tale, dar si tie de ziua femeii.

    RăspundețiȘtergere
  15. la multi ani!!!...sa ramai la fel de gingasa si puternica...

    RăspundețiȘtergere
  16. Cind un copil scrie mamei sale, orice comentariu e de prisos. E un gest sublim. La Multi Ani Simona Gherghe, la multi ani mamei tale.

    RăspundețiȘtergere
  17. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  18. Frumos ai scris Simona,mi s-a parut cel mai bun articol al tau...e din sufletul tau plin de iubire pentru cea care ti-a dat viata.
    Sa fiti sanatoase si iubite!

    RăspundețiȘtergere
  19. simona, scrii superb... super fain!

    chiar m-a impresionat ce ai scris...

    felicitari! chiar esti tare!

    RăspundețiȘtergere
  20. a, era sa uit, La multi ani! (chiar daca e cam tarziu) - ieri nu am avut timp sa intru sa iti scriu... se accepta scuzele? :))

    glumesc(evident) .

    RăspundețiȘtergere
  21. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  22. f frumos. mi-au dat lacrimile...esti superba prin tot ceea ce faci.

    RăspundețiȘtergere