luni, 30 noiembrie 2009

Soldati, fasole si carnati

N-am niciun sentiment, in legatura cu ziua nationala. E pentru prima data, dupa foarte multi ani, cand sunt libera de 1 decembrie. Libera, pentru ca asa e noul meu program, nu ca s-ar sarbatori ziua nationala la stiri...
Cum arata 1 decembrie, la romani? Pai, in primul rand, parade. Sunt spectaculoase, daca le vezi acolo, in strada. Am fost, acum vreo 5 ani, la Alba Iulia si e impresionant. La televizor, oricat de performanta ar fi transmisiunea, nu e acelasi lucru... Si cum n-o sa merg maine la Arcul de Triumf, sa-i vad pe cei o mie de soldati marsaluind, o sa stau acasa. Toata partea asta a capitalei va fi inchisa masinilor... Fara nervi, de ziua nationala, nu?
Dupa parada, vor fierbe in direct, simultan, cazane intregi de fasole cu ciolan. Nu stiu de unde si de cand e traditia asta... La mine acasa, nu se mananca asa ceva, de 1 decembrie. Cred ca nici in alta zi. As prefera niste sarmalute moldovenesti mici-mici si foarte gustoase, facute de mama... Si niste poale-n brau, pufoase, aurii si moi. Dar mama e la Iasi, fata e aici. Chiar asa, or fi deschide firmele de catering?
Cineva mi-a urat azi Happy first of december... Atunci, asa sa fie. Dar fara soldati, fasole si carnati...
Sa fie vreme buna!

14 comentarii:

  1. Buna,

    Iti recoman vizionarea unei piese de teatru.Eu ,mi-am facut aseara timp si am fost(dupa o lunga perioada) la Metropolis,unde am vazut o superba piesa de teatru-Tarelkin. Astazi am fost alt om , cu un chef nebun de munca si foarte relaxat si inspirat in decizii.Maine seara iti recomand o iesire in clubul El Comandante(Centru Vechi),unde in fiecare marti e petrecere pt studentii de la ATF,si se face o super-atmosfera.
    Ciao!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiu daca are legatura cu postarea ta...dar la noi romanii, in ziua de azi nu se mai pastreaza nici o traditie....am ajuns sa furam sarbatorile americanilor....in loc sa sarbatorim Dragobetele noastre, sarbatorim Valentine Day's-ul lor...pacat! pentru ca si noi avem sarbatori si traditii frumoase.

    RăspundețiȘtergere
  3. adjectivul pronominal nehotarat"NICI UN" se scrie separat si nu legat.In rest esti la fel de simpatica.Un pupic.

    RăspundețiȘtergere
  4. Dar tu de ce nu faci sarmale ? Chiar sunt curioasa...

    RăspundețiȘtergere
  5. draga dan, conform noilor norme(ma rog, noi de vreo patru ani) se scrie legat. si nu tin musai sa fiu simpatica.

    n-am facut niciodata sarmale. in principiu, nu stiu sa fac. sigur, cred ca mi-ar iesi, cu mama la telefon...

    RăspundețiȘtergere
  6. Sarmalutzele alea mici si poalele'n brau sunt bestiale; o spune un gurmand care desi iesean nu este deloc moldovean si in acelasi timp pe jumatate constantean.
    Atentie gurmand nu inseamna mancau (pour les connaisseur).
    Cand am citit mi-a "plouat" in gura.
    P.S.- rog persoana de mai sus, cu expertiza in gramatica limbii romane, sa ma anunte daca am facut vreo greseala.

    RăspundețiȘtergere
  7. Despre sentimente de ziua nationala.
    Nici eu nu am vreunul :)
    In schimb am unul mare,de Roman,zilnic.
    Din pacate institutiile statului INCA nu sunt capabile sa trezeasca adevaratul sentiment national.
    Asta este o stare de fapt.
    Englezii se considera buricul pamantului. francezii mai ceva,americanii 2 burice si jumatate, pe imnul Germaniei scrie "uber alles" (scuzati lipsa umlaut-ului).
    Noi inca nu le avem cu nationalismul ala sanatos si constructiv.
    Suntem inca patria mioritei si a eternei desteptari a romanului.
    Mi-as dori un 1 Dec. care intr-un an sa-l comemoreze cu fast national pe Mircea cel Batran, in altul pe Stefan cel Mare, pe Mihai Viteazul, pe Tepes, pe Brancoveanu, pe Carol I, pe Mihai I de Romania; de ce nu pe un Titulescu, I.G.Duca, V.Madgearu (pt. cei care stiu cine au fost domnii de mai sus).
    Dar nu. Avem in fiecare an o defilare impersonala de utilaj militar.
    Daca vreau utilaje militare, sunt documentare extrem de interesante pe National Geographic sau reportaje "real-time" pe CNN, din teatrele de operatiuni.

    RăspundețiȘtergere
  8. Hmmm. Am observat o schimbare. Posturi mai faine scrise de tine si comentatori mai inteligenti si care au un bun simt iesit din comun. Oare tu le inspiri asta? Stii sa te faci placuta. Sarmale, deja sunt lesinat numai cand pronunt cuvantul. Mie imi plac cu vita de vie, daca sunt cu varza le pun sa faca un striptease si apoi le mananc. Niciodata nu mi-a placut varza. Cand ma uit la poza asta mica cu tine la o masuta te vad ca pe o sarmaluta. Ma abtin sa mai comentez. Ciao.

    Aaa. Si cu postul de ieri. Maine, poimaine o sa apara cred prin ziare cu titlu mare si gros: "Simona a facut topless la mare alaturi de un barbat gol pusca ... si sa jucat cu "maimutica" in nisip pana sa taiat la mana ".

    Doamne. Am sa mor de ras daca vad asa ceva si as mai manca o sarmaluta. Si apoi iar as rade. Imi plac sarmalutele cu smantana. Facute cu vita de vie si mamaliguta.
    Si smantana. Mmmm.

    Adorm aici si numai vad "Postati un comentariu". Postai, postai. Of. Abia daca il mai vad.

    Anonim si click.

    RăspundețiȘtergere
  9. aaa,merci mult pentru informatie,draga Simona,recunosc ca nu mai sunt la curent de vreo zece ani cu eventualele schimbari,uite asa mai invata omul cate ceva.Sa auzim de bine!

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu sper sa ajung la un concert cu prietenii!Te-am pupat Simona si sa ai parte de un 1 decembrie nemaipomenit!Astept postarea de maine sa vad ce ai mai facut!

    RăspundețiȘtergere
  11. Ce tradiție? Am impresia că este chiar post în perioada asta, iar ciolanul/cânații nu par a fi de post... Dar îmi amintesc cum a sărbătorit, cu ani în urmă, ProTV, ziua națională: exact cu fasole și cârnați (ciolan?). Pentru mine, atunci a fost prima dată când am auzit de ”tradiționala fasole cu cârnați/ciolan de 1 Decembrie” și încă am dilema asta a tradiției...

    RăspundețiȘtergere
  12. @Mana,

    E post, dar, de ziua nationala, se face dezlegare la ciolan, carnati si sarmale. Nu poti sa serbezi doar cu fasole mai ales acum cand sunt multi romani care de la atata trait bine o tin intr-un post continuu....

    RăspundețiȘtergere
  13. Sincer sa fiu si eu prefer acele sarmalute moldovenesti si bineinteles acele poale-n brau...chiar le duc dorul.Insa sper ca de sarbatori sa ajung pe acasa.
    Si ca sa lasam la oparte mancarea vreau sa spun ca duminica ai fost superba...am ramas fara cuvinte...
    Si o intrebare care sper sa nu deranjeze...Am vazut ca disera la emisunea prezentata de razvan si dany la ora 20:30 vin si unii colegi ai tai...tu o sa fii prezenta?

    RăspundețiȘtergere
  14. Soldatii au fost la razboi, au mai si murit, destul de multi ... iar rezultatul razboiului a dus la Unirea Romaniei ... acesta este motivul defilarii soldatilor. Fasolea si carnatii reprezinta cea mai buna mancare pe care o putea primi soldatii si de aici traditia.
    Cum ar trebui sarbatorita totusi ziua nationala? Ca o zi de week-end dar cu un buget de cheltuieli mai mare?

    RăspundețiȘtergere