vineri, 22 ianuarie 2010

Cand Dumnezeu loveste

In timp ce eu sau tu irosim mancarea sau apa, undeva in Haiti, pamant zguduit de nenumarate cutremure, un barbat e ucis pentru o punga cu orez...
Stiu, o sa-mi zici ca avem si noi flamanzii nostri... Si ai dreptate. Doar ca, la ei, sunt cu sutele de mii! Daca am fi trait intr-o tara normala, fara atatea derapaje, probabil ca ce se intampla in Haiti ar fi trebuit sa tina deschiderea jurnalelor de stiri, zile intregi. N-a fost asa. Nici macar pe 12 ianuarie, atunci cand si noi am aflat de ingrozitorul seism. In Romania, insa, arde intens flacara violeta...
Noi, ceillalti locuitori ai planetei, vedem la televizor ce se intampla in Port-au-Prince. Ei nu. Nu au unde. De zece zile, locuitorii din Haiti, cei care au supravietuit, traiesc in teroare si incertitudine.
Un singur post de radio mai emite, iar soldatii au impartit oamenilor de pe strazi aparate de radio portabile. In fata sediului, e coada. Cei care mai sunt in viata trimit mesaje, pe calea undelor, in speranta ca-si vor gasi parintii, copiii, rudele... Tot la radio, sunt anuntate locurile unde se distribuie apa si mancare. Mancare pe care bietii oameni se bat, pana la moarte...

PS. In aceasta noapte, la ora 3, ora noastra, in Statele Unite va fi organizat un teledon, pentru sinistratii din Haiti. Colegii mei de la Antena 3 vor prelua transmisia CNN. Gala va fi prezentata de George Clooney. In State, teledonul va fi transmis live de cele mai mari televiziuni.

13 comentarii:

  1. Eu am scris despre asta cand s-a produs evenimentul ceva de genul "De ce televiziunile noastre de stiri nu acorda o atentie mai speciala situatiei din Haiti asa cum fac televiziunile mari ale planetei?" Si tot eu am dat un raspuns ori fiindca nu sunt bani de trimis corespondenti la fata locului da poate se gaseau niste bani sa preluati cnn-ul macar ca ei au dat breaking news atunci cand s-a intamplat cataclismul natural din Haiti. Si au o chestie foarte faina la cnn pe site se numeste I report de ce nu se incearca sa se faca asa ceva si pe site-ul antena3?

    RăspundețiȘtergere
  2. Un lucru este cert: te poti retrage inlinistea sufletului tau, acolo unde nu ajung nici comentariile neavenite, nici dulcegariile altora si te poti ruga. Asa cum te-ai ruga pentru copilul tau pierdut prea din vreme sau pentru parintele trecut in lumea de dincolo. Organizatiile umanitare isi vor face planul si vor trimite ajutoare in baza schemelor facute de un slujbas disciplinat in xcel. Nu le va ajunge, desigur. Se vor omori in continuare, probabil, cu sau fara cutremur. Dar ruga este singura care odata plecata din sufletul tau ajunge nestingherita in locul divin al omului rapus de deznadejde: sufletul lui. Nu iti poti imagina cit ajuti in acest fel....

    RăspundețiȘtergere
  3. mi se pare incredibil ca Guvernul nostru a decis sa doneze fabuloasa suma de 50.000 de euro!!!! oamenii aia mai au putin si se mananca intre ei si noi ii "ajutam" cu 50 de mii de euro...

    RăspundețiȘtergere
  4. Asa e Simona,ai dreptate atatia oameni amarati pe pamantul asta,iar noi nu ne multumim niciodata cu ce avem,sunt unii care se multumesc cu mancare si apa.Din ce s-a intamplat in Haiti ar trebui sa invatam ceva,pt ca am putea fi si noi oricand in aceiasi situatie.Eu am invatat sa nu-mi mai dau asa mare importanta mie si sa-l ajut cum pot pe cel aflat la suferinta.Noi nu suntem stapani pe viata noastra,noi doar o traim,oricand ne poate lovi si pe noi o nenorocire si atunci la ce ne-ar mai folosi banii sau averea ca nu luam nimic cu noi.Dar nu toti gandesc asa banul imbolnaveste mintea omului.

    RăspundețiȘtergere
  5. asa este ai mare dreptate in ceea ce ai scris, stiam de teledonul care o sa fie transmis in aceasta noapte am vazut la Antena 3. sper sa putem participa si noi la teledon si chiar ma bucur pt asta, e foarte greu acolo in Haiti. De ce acum oameni cu bani multi din Romania nu doneaza nimic????macar 10% din populatie sa participipe la teledon si ar fi OK.

    RăspundețiȘtergere
  6. Din pacate,Romania,sau trusturile media sunt mai interesate de Columbeanca,daca si-a tras-o sau nu cu fostul ei sofer,de fflacarile violet si de restul prostiilor care,cu siguranta,cel putin pe mine ma lasa rece!Se merge pe ideea ca ...daca nu ni s-a intamplat,ce ne pasa?

    RăspundețiȘtergere
  7. Da au dat 50.000 de euro,banii lu' Udrea pe perdele.
    E tragic ce se intampla in Haiti,insa noi suntem prea "mici" si nu avem ce face.

    Cat despre televiziunile de la noi,sunt de cacat (scuza-ma Simona,fara suparare),
    insa au ajuns asa din cauza noastra,a populatiei,la noi prinde roxi manelista,nikita,eleve-pitici-babe-mosi-vaci-cai porno etc.Si daca asta prinde asta se difuzeaza..

    Suntem departe de ceea ce inseamna o tara normala,din toate punctele de vedere..

    O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  8. Din pacate,trusturile media si multi oameni care calca zi de zi Romania,sunt mult mai interesati de Columbeanca,daca si-a tras-o sau nu cu fostul sofer,de culorile in trend ale facarilor s.a.m.d. si cand vine vorba de dezastre,se merge pe ideea...Ce-mi pasa?Bine ca nu s-a intamplat la noi!

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna Simona,

    Sunt curios de ce nu mi-ai postat comentariul de ieri. Nu era absolut nimic indecent sau injurios, inteleg ca tu, omul din televiziune, practici cenzura opiniilor?

    RăspundețiȘtergere
  10. De ce nu s-a tinut deschiderea jurnalelor zile intregi cu ce se intampla in Haiti ? De ce Antena nu e singura televiziune care prezinta decat stiri "de bine"? Pentru ca nu traim intr-o tara normala?! Sau pentru ca, senzationalul se cumpara?
    Hai s-o facem normala... sa nu mai prezentati acel senzational care nu intereseaza pe nimeni. Ce promovati, aia avem !
    Avem oamenii de valoare care prin faptul ca ii promovati prea putin, raman anonimi si nu pot schimba mentalitatea romanului.
    Am inteles ca organizati un teledon si voi sau cei de la Intact, nu stiu prea bine. Un lucru bun! Hai sa se plece de aici si sa devenim o tara normala.
    alex.stefan

    RăspundețiȘtergere
  11. Simona, te apreciez enorm dar sincer..asta cu " Dumnezeu loveste" este deja prea mult. Cum poti crede sincer, ca D-zeu poate lovi in halul asta? si de ce tocmai pe ei? Este o supozitie falsa, a fost un eveniment natural care se putea intampla la fel de bine si aici , sau acolo, sau in alta parte. Nu inteleg oamenii care pun dezastrele pe seama lui Dumnezeu.Dar D-zeu nu si-ar distruge propria creatie !! Este opera lui..gandeste-te mai bine

    RăspundețiȘtergere
  12. Irina, ai dreptate. Este un titlu nefericit.

    RăspundețiȘtergere