vineri, 11 decembrie 2009

Cartile copilariei mele(I)

Pe vremea cand inca nu deslusisem taina literelor, am primit, cred ca tot de la Mosu', doua carti fabuloase: Aventurile lui Habarnam si ale prietenilor sai si Doctorul Aumadoare. Erau mari si lucioase. Prima avea o coperta albastra, iar cartea doctorului era portocalie. Mama imi citea in fiecare seara, inainte de culcare, si radeam amandoua in hohote... I-am spus, atunci, ca n-o sa ma satur niciodata de ele! Acasa, la Iasi, inca mai pastrez cele doua carti minunate...
Cativa ani mai tarziu, stiam deja sa citesc si eram indragostita de Medelenii lui Ionel Teodoreanu. Si de Danut. Obisnuiam sa mananc dulceata, pentru ca asa mancau personajele mele iubite. Si-am plans, cand a murit Mos Gheorghe... Pentru Olguta, aveam sa plang peste cativa ani, cand am recitit cartea, cu ochii si sufletului adultului... Pastrez si acum romanul, pe care l-am citit in copilarie...
Cand aveam vreo 10 ani si mult spirit de aventura, am descoperit Ciresarii. Wow... Citeam innebunita, noaptea, cu lanterna sub plapuma. Si daaa, eram indragostita de... Tic! Am citit Ciresarii de 5 ori. Pana s-a rupt cartea, pana am invatat fragmente intregi... Si pana mi-a ascuns-o mama...
Va continua...

PS. Tu ce-ai citit?

35 de comentarii:

  1. mie mi-a placut foarte mult scrisoare de dragoste pe care am citit-o de vreo 3 ori,elevul dima ditr-a saptea mi-a placut si mai mult!sunt foarte multe carti frumoase pe care le-am citit asa cum spui si tu pe nerasuflate!imi aduc aminte de "Lorelei" pe care am citit-o in 2 zile...apoi am reluat-o pana mi s-au intiparit anumite replici din ea.aveam o lampa mica pe care o puneam langa pat si era cu senzori...uneori daca auzeam usa de la dormitorul parintilor o atingeam putin si se stingea:))...ai mei nu ma lasau sa citesc noaptea pt ca ei spuneau ca imi stric ochii!cele mai multe carti le-am citit in liceu.te pup simona..noapte buna,rodica,timisoara

    RăspundețiȘtergere
  2. draga Simona,din pacate eu citeam mai mult din obligatie pentru ca mi se pareau mult mai captivante jocurile pe care le faceam cu copiii de varsta mea.Eee,ca baietii.Una dintre cartile pe care le-am citit se numea,,Comoara din insula".Apropo,nu te-ai gandit niciodata sa scrii?Mi se pare ca ai mult talent. Multa sanatate si iubire iti doresc.

    RăspundețiȘtergere
  3. "La Medeleni" m-a vrajit si pe mine; citita de 3 ori, cu aceeasi amaraciune in suflet pentru disparitia lui Mos Gheorghe. Si cu extrem de mare admiratie pt.Olguta.
    "Ciresarii" la fel de mult iubita, la fel de mult citita, la fel de tare rupta; cand a aparut o editie noua mi-am cumparat-o pt. bucuria de a o avea in continuare(bucurandu-ma ca este cartonata).
    Am suferit alaturi de eroii din "Singur pe lume", m-au emotionat si "David Copperfield" si "Oliver Twist",am trait de 3 ori "Povestea unui mic zdrentaros" a unui ilustru necunoscut autor britanic-James Greenwood;dar cat de frumos scrisa,am fost fericit(asa am aflat cum se traieste sufleteste un happy-end)pt. finalul din "Print si Cersetor", m-au emotionat eroii din nuvelele continute in cartea "Cuore"; am aflat ca desi cu amaraciuni, viata de elev poate avea si un "gust" placut, in nuvela "D-nul Vucea" (ce mi-a placut personajul asta)a lui B.Delavrancea; am simtit alaturi de P.Istrati toate emotiile,visele si spaimele lui in "Mos Anghel","Capitan Mavromati", "Codin" si celelalte nuvele ale copilariei lui;m-au facut sa plang "Janko muzicantul" a lui H.Sienkiewicz si mai ales "Fetita cu chibrituri" a lui Andersen.
    M-au amuzat aventurile lui "Morcoveata" celebrul personaj al lui J.Renard; "Gargantua si Pantagruell" m-au dus intr-o lume fantastica asa cum alta data facusera Pinocchio, nastrusnicul baron Munchausen sau Tartarin din Tarascon.
    Am crescut inflacarat de Tudor Soimaru si Ionut Jder; am descoperit cum trebuie sa iubesti alaturi de eroii din "Declaratie de dragoste", "Scrisoare de adio", "Elevul Dima dintr-a 7-a"; am trait alaturi de Edmund Hillary "Aventura cuceririi Everstului"(si cat de mult a contat cartea asta in pasiunea mea pt. munte); am descoperit fascinatia adancurilor in "Lumea tacerii" alturi de Ph.Taillez,F.Dumas si J.Y.Cousteau, visand an de an sa ajung si eu sa pot intra in lumea asta; multi ani mai tarziu reusind sa-mi iau si eu un brevet pt. open water diver.

    RăspundețiȘtergere
  4. Povestea celebrului armasar american SeaBiscuit si a jockeului sau m-au facut sa ajung in sa pt. multi ani la rand (ani de zile dupa, am vazut si ecranizarea).
    Cat de mult am suferit dupa Bator din "Fefeleaga" lui Agarbiceanu; cat de mult am colindat alaturi de Hogas, mereu calare pe "Pisicuta" lui. Cat de mult mi-am dorit sa pot tinti cu arcul precum "Sageata capitanului Ion". Cat de mult mi-am dorit o turbinca precum a lui Ivan si cat de tare am ras bucurandu-ma de ispravile lui "Danila Prepeleac". Cat de tare m-au durut picioarele umbland prin toate "Amintirile din copilarie" alaturi de Nica.
    Pacala si Tandala m-au invatat ca trebuie sa fii extrem de inteligent ca sa stii sa faci pe prostul.
    Cat de incantat eram (licean fiind)ca pot sta la o masa la "Bolta rece" alturi de un Pastorel, savurand genialitatea panseurilor lui sau bucurandu-ma de sonetele lui M.Codreanu.
    "Cei 3 muschetari" alaturi de toate celelalte personaje ale lui Al.Dumas m-au invatat curajul, cinstea, prietenia si loialitate;am stat inchis ani de zile alaturi de "Contele de Monte-Cristo"; mi-au aprins imaginatia toti marii eroi ai "Marilor Legende ale lumii": Siegfried, Roland, Cavalerii mesei rotunde, Cidul, Guillaume d'Orange,Tristan.
    Intr-un anume sens am reusit sa scot din stanca celebra Excalibur a lui Arthur.
    Am trait in lumea zeilor si a eroilor Olimpului antic citind de 3 ori "Legendele Olimpului",am luptat impotriva sclaviei alaturi de Spartacus,am trecut Alpii iarna alaturi de Hannibal si am murit alaturi de Leonida la Termopile pt. ca mai tarziu sa descopar lumi noi alaturi de Alexandru cel Mare calare pe al sau Bucefal; am aflat ce inseamna eroarea judiciara,suferinta si nerenuntarea la lupta alaturi de celebrul "Papillon" al lui Henri Charriere, m-am plimbat prin "Tara minunilor" alaturi de Alice,si da, am fost si in echipajul lui R.L.Stevenson cautand "Comoara din insula" si alaturi de echipajul Sperantei, navigand cu "Toate panzele sus" (cat de necajit am fost pt. Ismail care si-a pierdut un picior).
    Am navigat si cu Magellan, am suferit de scorbut pe una din caravelele lui Columb, am plecat cu lacrimi inghetate de la Polul Sud lasand in urma mea cadavrul lui Robert F.Scott care isi implinise visul, am triumfat alaturi de Amundsen la Polul Nord, i-am urat din rasputeri si pe Francesco Pissarro si pe Hernan de Corez pt. ca au nimicit 2 civilizatii superbe; inca si aztecii.
    M-am inclinat alaturi de Marco Polo in fata imparatului Chinei dar am infrant si "Invincibila Armada" sub comanda lui Francis Drake.
    Am trait si bataliile de la 1877 alaturi de toti eroii razboiului pt.Independenta, m-au durut si moartea E.Teodoroiu si arderea pe rug a lui Baba Novac, am umblat prin toti codrii alaturi de haiducii povestilor romanesti, m-a revoltat nedreptatea suferita de Mos Ion Roata,am aflat ca bunatatea si simplitatea nu exclud inteligenta, alaturi de "Bravul soldat Svejk", am descoperit lumi noi dincolo de stele ajutat de I.Asimov ("O piatra pe cer" inca o consider o carte de referinta).
    Eroii copilariei, reali sau imaginari, luptand, suferind, explorand, nerenuntand;seriosi sau nastrusnici;invatandu-ma fiecare cate ceva.
    Sunteti cu mult mai multi decat cei cativa enumerati mai sus. Imi cer scuze celor pe care nu i-am mentionat. Tuturor celor alaturi de care am tras sabia, am tremurat in transee ud si murdar de nori, celor alaturi de care am urcat munti sau am coborat in pesteri sau sub ape, tuturor celor alaturi de care m-am inchinat la zei sau am zburat printre stele,am navigat sau am explorat;tuturor celor alaturi de care am triumfat, am plans, m-am bucurat, am invins, m-am revoltat, am fost neputincios.
    Tuturor celor care m-au ajutat sa cresc.Sufleteste, nu fizic.
    Cred ca vi se cuvin mult mai multe multumiri decat ar putea scrie cuvintele mele.

    RăspundețiȘtergere
  5. Am batut preerile alaturi de Winnetou si Old Shatterhand pt. ca mai tarziu sa fiu alaturi de "Ultimul Mohican" al lui J.F.Cooper.
    Mark Twain m-a invatat cat de placut este sa fii tovaras cu Tom Sawyer si Huckleberry Finn.
    Jack London m-a pus sa caut aur in Alaska si California si m-a facut prieten pe viata cu "Colt Alb" si Buck.
    Tarzan mi-a aratat jungla Africii (iar mai tarziu dr. Livingstone).
    Am facut si "O calatorie spre centrul pamantului", am navigat si "20 000 leghe sub mari" dupa ce fusesem "De la pamant la luna".
    Am reusit sa duc la bun sfarsit "Ocolul pamantului in 80 zile" dupa care m-am avantat spre "Insula Misterioasa".
    Am urmat si cursuri de detectiv indrumat de Aghata Christie si Sir Arthur Connan Doyle.
    Am luptat alaturi de "Cavalerii Cruciati" ai lui Sienkiewicz dar am fost prezent si la asediul din "Potopul".
    Am dormit alaturi de Stepan Razim, Taras Bulba si ceilalti cazaci de pe malurile Donului dupa ce deja aflasem intelepciunea orientala de la Nastratin Hodgea si din " 1001 nopti".
    Mi-ar fi parut rau sa nu-i pomenesc.

    RăspundețiȘtergere
  6. Aventurile lui Habarnam era o carte superba, cu coperti cartonate si lacuite, cu scris mare. Am recitit-o de zeci de ori. Mama mi-o ascundea si eu plangeam pana mi-o dadea inapoi. Daca nu ma insel, a fost si pusa in scena la Odeon in 2007 cu Pavel Bartos in rolul principal.

    RăspundețiȘtergere
  7. Baiu' a fost altu'. Ca la vremea la care inca mai credeam in Mos Craciun, mi-a picat in mana cartea "Syllogismes de l'amertume". De atunci si pana in zi de azi, mai ales cand sunt in perioade foarte optimiste, revin la Emil CIoran. SIngurul scriitor care merita citit integral. a mon avis. rara avis.

    RăspundețiȘtergere
  8. Si cartile lui Ioan Chirila, intercalate cu lecturile cioraniene.

    RăspundețiȘtergere
  9. Vai...Si eu citeam "Ciresarii"....Si in orele de limba romana eram cu cartea pe banca si citeam:)) Profa ma lasa,dar la un moment dat se saturase sa ma vada citind:)) Foarte frumos:)

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu nu am avut Ciresarii. Tin minte ca la biblioteca era foarte greu de gasit, iar alor mei nu prea le pasa ca vreau sa citesc. A ramas o carte pe care as fi vrut sa o citesc.
    In rest multe basme si povesti,mici romane frantuzesti, cartile lui Dickens, cazurile lui Sherlock Holmes, Legendele Olimpului, Sadoveanu, Hogas, Hasdeu, Vlahuta, Robinson Crusoe si aventurile lui Gulliver, zeci de carti ale lui Twain, povestile lui Karl May cu WInnetou si pieile rosii, Cartile Junglei si multe altele. Cartile de la premiile cu coronita. Ehee. Unele dintre ele le citeam din placere, altele sa-mi fac norma pentru caietul de lecturi pe care trebuia sa-l intocmesc in timpul vacantelor scolare. Nu mi-au prins rau chiar de loc. Cred ca pana in clasa a 12-a citeam saptamanal minim o carte. Apoi o carte la o luna, la trei luni, la juma de an, de vreun an si ceva am revenit la lectura cu macar 2-3 carti pe luna, functie de cat timp liber am.
    Mi-e draga lectura,.. pacat ca nu am citit inca aventurile Ciresarilor. E tarziu la 24 de ani?:D

    RăspundețiȘtergere
  11. Cred ca Dumbrava minunata a lui Sadoveanu si Singur pe lume a lui Hector Malot mi-au marcat copilaria...:)

    RăspundețiȘtergere
  12. Cand eram micuta am citit "In casa bunicilor" de peste 10 ori, cred. Prin clasa a 9-a am citit de vreo 5 ori "Harry Potter" care m-a marcat ;)) Dar cartea mea preferata ramane "Panza de paianjen" pe care am citit-o de-abia anul asta. Dar o iubesc. Iubesc povestea, ma identific cu personajul. Am "devorat" cu placere fiecare pagina. Si am mai citit acum cativa ani "Misterele Parisului" care mi-a placut mult.

    RăspundețiȘtergere
  13. In copilarie imi facusem o obsesie pt cartea ``Aventuriile lui TOM SAWYER``,cred ca am citit-o de nenumarate ori,ma confundam cu personajul principal si noaptea ma visam prin in aventuri care mai de care mai nebune.
    Doamne!!! E asa bine sa fi copil...

    RăspundețiȘtergere
  14. Prima carte serioasa pe care am citit-o ,in clasa 3 a fost "Cei trei muschetari".Ani de zile am crezut ca e vorba de "mushchetari".Si apoi celelalte de Dumas,dar niciuna nu e ca prima. A urmat Jules Verne ,carti ce mi-au dezvoltat imaginatia ,2 ani de vacanta,insula cu elice,ocolul pamantului,20.000 de leghe....apoi Tom Sawyer+Huckleberry.Dintre romani l-am descoperit pe Sadoveanu cu "Nada florilor",nu stiu de ce ,dar mi-a placut.Nu are rost sa zic de Creanga si alte povesti ,presupun ca toti copii le-au citit.

    RăspundețiȘtergere
  15. mie mi-a placut "capitan la cincisprezece ani". eram innebunit dupa aventuri pe mare si chestii de genul asta :D

    RăspundețiȘtergere
  16. eu personal iubesc Contele de M.C. de A. Dumas ,e ideea ca razbunarea se gaseste cam la aceleasi inaltimi cu a face dragoste! Nu sunt un om razbunator ba chiar din potriva insa felul in care a fost descrisa maniera de a te razbuna in carte a fost geniala ,parca era ceva care apartine firescului! La Medeleni cred ca am citit prin a 4 a si personal credeam ca nu se mai termina ,superba actiunea insa dumnezeule cat am urat pe invatatoare ca ne-o daduse pe vacanta de paste "Ca sa nu va plictisiti" printre alte romane ,care nu mai stiu ,insa cele clasice.In ultimul timp din pacate nu mai citesc de loc prins printre facultate ,munca ,cursuri prin alte locuri ,acordarea de atentie prietenilor...singurul lucru pe care i-l pot compara astazi cu cititul este sa calatoresc ,sa vad ,sa cunosc sa nu raman cu bani in buzunar si sa zic "as fi putut sa merg in nush ce loc ,insa in schimb mi-am tras un telefon de 500 de euro sa ma vada bulevardu'"...as vrea din suflet sa am timp vreodata in viata asta sa citesc Lotr de Tolkien fiinca filmul a fost absolut fantastic ps trebuie sa iasa peste un an sau 2 The hobbit tot in regia lui Peter Jackson si tot dupa un roman de acelasi scriitor. Acum ca mi-am amintit ceea ce am apreciat la maxim a fost stilul preluat de Arghezi de la Baudelair ,ideea de a transforma uratul in frumos ,o alta chestie ingenioasa. Lectura placuta !

    RăspundețiȘtergere
  17. La Medeleni. De zeci de ori. Mai sunt și altele, dar asta e cartea copilăriei mele...

    RăspundețiȘtergere
  18. Si eu am fost indragostita de Danut. Si de zarzari. Nici nu mai stiu de cate ori am recitit "La Medeleni". :)

    RăspundețiȘtergere
  19. Singur pe lume, Aventurile lui Tom Sawyer si aproape toata colectia Jules Verne.

    RăspundețiȘtergere
  20. Nu am de gand sa spun ce-am mai citit pentru ca multe titluri se regasesc in comentariile de mai sus. Vroiam doar sa-ti spun ca esti o persoana minunata! (si nu sunt un admirator secret, ci o cititoare a blogului tau :P). Am regasit acelasi sentimente legate de orasul mereu gri, aproape aceeasi poveste a bunicului si dintr-o data am devenit dependenta de ceea ce gasesc aici! :)

    RăspundețiȘtergere
  21. Cristin STATE, 28 de ani13 decembrie 2009 la 15:16

    Eu am avut in copilarie 3 carti favorite.
    Prima in topul preferintele era "Luna Betiluna si Dora Minodora" (intr-un gazalbum cu pasarele) o carte ce povestea aventurile a doua papusi albastre, surori.
    Titlul celei de-a doua nu mi-l amintesc exact ("Trei pe fata, trei pe dos"; ceva de genul asta), nu mai stiu exact nici despre ce era vorba; eram tare mica! Imi amintesc in schimb coperta verde pe care era desenata o papusa de carpe...
    Iar cea de-a treia - eram deja la gradinita, puteam deci sa citesc singura- era cartea cu Apolodor: o poveste in versuri si imagini despre pinguinul Apolodor, leul Amedeu si cangurul Ilie; am citit-o de atat de multe ori incat o stiam aproape in intregime.

    RăspundețiȘtergere
  22. Genoveva de Brabant. Si povesti rusesti, normal.

    RăspundețiȘtergere
  23. "Aventurile lui Habarnam"si "Doctorul Aumadoare"" le-am citit si eu, Simona...si esti prima persoana de-o varsta cu mine care si le mai aduce aminte:) ! ce ma bucur!
    mi-a placut foarte mult si " Vrajitorul din Oz" si "Legendele Olimpului", "Basmele Africii"
    te pup, mult succes in toate si-o seara faina!
    Alexandra

    RăspundețiȘtergere
  24. ciuleandra de rebreanu

    RăspundețiȘtergere
  25. AAA...ce topic frumos...si eu am fost indragostita de Danut...si o admiram pe Olguta pentru stilul ei ironic..evident ca atunci nu am inteles prea bine ce i se intampla..si-apoi a mai fost si seria Liceenilor...stiu pe de rost replici intregi...le-am citit pana li s-au rupt copertile..erau niste cartulii mici si ma ascundeam ca sa le citesc, pentru ca in Liceenii rock'n'roll aparea si o scena de dragoste si credeam ca e ceva interzis sa citesc:))) si Omul de Zapada a lui Cezar Petrescu...o carte fantastica....

    RăspundețiȘtergere
  26. Sadoveanu mi-a fascinat copilaria. Il recitesc si acum ori de cate ori simt nevoia sa evadez in universul mirific al peisajelor paradisiace...
    PV

    RăspundețiȘtergere
  27. "... Si o tacere cum numai iarna si sub codri o simti se lasa dintr-un cer gramadit numai asupra coltului nostru de lume... S-aveam impresia ca ma aflam foarte departe de lume si cufundat indarat, in timp...
    ... Urmele intamplarii acesteia peste care s-au troienit zapezile miilor de ierni, la malul Siretului, si peste care au viscolit nasipuri si pulberi se vad in ramasitele salasurilor... si eu le-am cetit, ori am visat despre ele, intr-o noapte de inceput de toamna, pe cand vuia vantul in alte generatii de paduri, in singuratatile de la gura Paraului Alb..."
    Sadoveanu, Fragmente din "Valea Frumoasei"

    RăspundețiȘtergere
  28. mie mi-a placut mai mult literatura fantasy, asa ca am citit tot ce mi-a picat in mana si avea personaje fantastice. si acum citesc cu placere basmele culese de Alecsandri si Ispirescu. si literatura horror mi-a placut de cand aveam vreo 13 ani. cat despre harry potter si stapanul inelelor, le-am citit de cel putin 10 ori fiecare. sunt carti care te duc in cu totul alta lume, si asta imi place, caci lumea asta reala, te lasa sa pleci dinm ea doar cu un gust amar.

    RăspundețiȘtergere
  29. "Ciresarii", citit si rascitit de... 13 ori. Volumele sunt cam jerpelite. Dar imi sunt atit de dragi! Eram fascinata de povestea subtila de dragoste dintre Lucia si Ursu, imi placea Victor. Tare. Mi-era nesuferit Ionel, dar nesuferit rau. Maria... era doar sora lui Tic. Ehei! Tic ma facea sa rid cu lacrimi. Si Tombi! Destept foc.

    Inaite de Ciresari au fost povestile. Ale Contesei de Segure. "Povesti cu Zine". In special una: Balaioara.

    Si "Cavalerii" lui Ioan Dan!
    Si altele, si altele, si altele...

    RăspundețiȘtergere
  30. Nu pot sa cred!!! Si eu i-am avut pe Habarnam si pe doctorul Aumadoare... Doctorul Aumadoare a deschis spital, vindeca de boala orice animal... :D Imi aduc aminte... Iar Ciresarii tot de vreo cinci ori am citit, imi placea teribil de Tic, dar cred ca eram mai indragostita de Victor...

    RăspundețiȘtergere
  31. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  32. eu am si acum ,,habarnam si prietenii lui'' in biblioteca,cred ca am citit-o de 5 ori..(ma apropii de 38 de ani)
    cred ca nu au fost carti sa nu le devorez cand eram copil si mai tarziu.
    am citit si eu,,ciresarii'' si ,,la medeleni'',,,ion''al lui rebreanu l-am citit inainte sa il avem ca lectura la liceu(mi se parea pe vremea aia asa de,,sexi si interzis''),jules verne cam tot ce puteam prinde la biblioteca centrala din oras, ,,cei trei muschetari''..,,dupa douazeci de ani'' si n,n..carti luate cu imprumut de la biblioteca sau cumparate de tata de la librarie,la pachet cu multe alte nulitati..

    RăspundețiȘtergere
  33. Ce coincidenta:) Si mie mi-au placut mult "La Medeleni" si "Ciresarii"...cu cat patos citeam....si parca si traiam lucrurile alea in acelasi timp....ce vremuri:)

    RăspundețiȘtergere